Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mahlerjevo »Vstajenje« v Mahlerjevem mestu 

Za vas piše:
K. H.
Objava: 12. 07. 2019 / 09:18
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2019 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mahlerjevo »Vstajenje« v Mahlerjevem mestu 

Na koncertu bosta nastopila zbora Megaron in Slovenska filharmonija.

V ponedeljek, 15. julija, simfonijo Vstajenje skladatelja Gustava Mahlerja na koncertu v sklopu Festivala Ljubljana pod dirigentskim vodstvom Hansjörga Albrechta izvedla Komorni zbor Megaron ter Orkester in Zbor Slovenske filharmonije. V solističnih vlogah pa bosta nastopili sopranistka Valentina Farcas in nemška mezzosopranistka Bettina Ranch. Za Ljubljano ima ta koncert še poseben pomen, saj se navezuje na Mahlerjevo delo v Ljubljani, kjer je pri rosnih enaindvajsetih v manj kot letu dni dirigiral štirideset opernih predstav, dvainštirideset operet, en operni večer, tri izvedbe scenske glasbe k dramskim delom ter imel dva koncerta kot pianist – osupljiv dosežek, ki vse do danes ostaja neponovljiv.



Mahlerjeva veličastna Simfonija št. 2, imenovana tudi »Vstajenje«, je bila eno skladateljevih najbolj priljubljenih del še za čas njegovega življenja, poslušalce pa navdušuje še danes. Začel jo je pisati kmalu po svoji prvi simfoniji, dokončal pa po smrti svojega prijatelja - dirigenta. Kot je sam povedal, je na maši zadušnici zaslšal koral v izvedbi zbora in orgel: "Zatopljen v razmišljanje sem nenadoma zaslišal zbor, ki je pel Klopstockov koral Vstajenje. Zadelo me je kot strela in vse v moji duši je bilo v trenutku jasno: na tak preblisk čaka ustvarjajoči! To je Božje spočetje!" V celoti je bilo delo izvedeno leta 1895 v Berlinu, dirigiral je Mahler sam.



Ob zborih Megaron in Slovenska Filharmonija bosta v solističnih vlogah nastopili sopranistka Valentina Farcas in nemška mezzosopranistka Bettina Ranch.

Več na www.ljubljanafestival.si

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh