Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mala Zelnarica in Mala Tičarica

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 25. 07. 2012 / 10:23
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mala Zelnarica in Mala Tičarica

Dolino Triglavskih jezer obdaja na vzhodu mogočen skalnat greben, pod katerim ležijo prostrana melišča. Po njem pelje prijetna planinska pot, ki se izogiba prepadnemu robu, zato lahko med hojo brez prevelikega strahu pred vrtoglavimi globinami občudujemo cvetje in okoliške vršace. Pot med Malo Zelnarico na severu in Malo Tičarico na jugu velja za lahko, saj na njej ni ovir, ki bi ji morali premagati s plezanjem. Vendar pa je celoten izlet dolg in naporen – še posebej, če ga začnemo v dolini in ne na planini Blato.



S parkirišča nad Staro Fužino se vzpnemo po cesti do bližnjih pašnikov. Tam nas kažipot usmeri navkreber proti gozdnatemu pobočju, po katerem vijuga z zglajenimi skalami pokrita pot. Čez tričetrt ure se svet položi. Po njem se razgrnejo grbinasti travniki, med katerimi hitro prispemo do Kosijevega doma na Vogarju (1054 m).

Za domom krenemo znova navkreber. Na ovinku je odcep za planino Vodični vrh in Pršivec, mi pa nadaljujemo po dolinici mimo domačije Dolenc do makadamske ceste, na kateri ostanemo do označenega razpotja. Tam prestopimo na stezo, ki nas pripelje do kolovoza s planine Blato. Po njem se vzpnemo do Koče na Planini pri Jezeru (1453 m), pod katero leži v objemu gozdov precej veliko jezero.

Od koče nadaljujemo proti pol ure oddaljeni planini Dedno polje, ki leži pod južnimi obronki Krede. Pri koritu z vodo zapustimo pot proti Koči pri Triglavskih jezerih in zavijemo navzdol do lesenih stanov. Za njimi se steza znova požene navkreber. Drevje se polagoma razmika, pokažejo se preobjede z rumenimi in modrimi cvetovi, vse več je ruševja in planinskih trav. Iz obsežnejše kotanje, kjer se v desno odcepi neoznačena pot na Slatno, prispemo prek grbinastega sveta v suho dolino. Po njej se mimo globokih kotanj s snegom vzpnemo na preval Vrata, do katerega smo z Dednega polja hodili slabe tri ure. Tu se poslovimo od poti, ki pelje proti Prehodavcem, in krenemo navkreber proti pol ure oddaljeni Mali Zelnarici. Sprva se vzpenjamo poševno prek golega pobočja, tik pod vrhom pa prečkamo travnato preprogo.

Z razglednega vrha se spušča proti jugu greben, po katerem bomo v dveh urah prispeli do Male Tičarice. Dobro vidna steza pelje malo pod robom. Ob njej ležijo zelene zaplate s planikami, triglavskimi rožami, glavičastimi ušivci, trebušastimi svišči, sieberjevimi repuši, alpskimi ranjaki, sternbergovimi klinčki in drugimi cvetlicami. Nedaleč stran se pase velik trop ovc, ki med spretnim plezanjem po skalah večkrat sprožijo kak kamen. Eden se skotali naravnost proti osamljeni ovci. Še preden se zave nevarnosti, ji polomi nogo, ki že naslednji hip brez moči binglja z volnatega telesa.


Velika in Mala Tičarica

S travnate planjave za slikovito Kopico krenemo najprej občutno navzdol, nato pa se okrog Velike Tičarice čez manjše sedlo vzpnemo na Malo Tičarico. Z vrha se vrnemo na sedelce ter prek trave in skalnatih skokov spustimo na preval Štapce. Tam se pridružimo stezi, ki pelje od Koče pri Triglavskih jezerih proti Planini pri Jezeru.

Gosto ruševje se začne kmalu redčiti, med njim je čedalje več macesnov. Na travnati kotanji ob poti je vsaj deset vhodov v svižčeve rove, ki jih izdajata sveže izkopana zemlja in pesek. Pred eno od njih se soncu nastavlja mlad svizec. Počasi se mu približujemo, on pa zapira oči pred bleščečo svetlobo in se ne gane. Šele ko smo od njega oddaljeni deset metrov, švigne v podzemno bivališče. A radovednost mu ne da miru, zato hitro pomoli glavo iz luknje in previdno prileze na plano.

Na pašniku na planini Ovčarija se nam pridruži spodnja pot iz Doline Triglavskih jezer, malo naprej pa je že novo razpotje. Desna pot pelje proti planini Viševnik, tista naravnost pa proti Dednemu polju in Planini pri Jezeru. Obe se pozneje združita na Vogarju, kjer nas čaka le še spust do Stare Fužine.


OSNOVNI PODATKI:
Mala Zelnarica (2.310 m)
Mala Tičarica (2.071 m)

Izhodišče: Stara Fužina.

Dostop: Pred Bohinjskim jezerom zavijemo v desno proti Stari Fužini, tam pa pred mostom čez Mostnico levo navkreber proti plačljivemu parkirišču.

Višinska razlika: 1.570 m.

Dolžina vzpona: 6 do 7 ur (do Male Zelnarice).

Dolžina krožne poti: 12 do 13 ur.

Kratek opis poti: Pot Stara Fužina–Vogar–Koča na Planini pri Jezeru–planina Dedno polje–preval Vrata–Mala Zelnarica–Mala Tičarica–preval Štapce–Dedno polje–Koča na Planini pri Jezeru–Vogar–Stara Fužina je dobro označena. Na njej ni večjih nevarnosti, vendar je na grebenu med prevaloma Vrata in Štapce vseeno dobrodošla previdnost. Ker je hoje veliko, lahko prespimo na Planini pri Jezeru. Lahko pa si izlet skrajšamo tako, da se peljemo do planine Blato, od koder se do Planine pri Jezeru vzpnemo v eni uri (iz Stare Fužine 2.45).

Zemljevid: Julijske Alpe (vzhodni del), 1 : 50.000.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh