Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malala začela študij na Oxfordu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 10. 2017 / 07:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Malala začela študij na Oxfordu

Malala začela študij na Oxfordu

20-letna Pakistanka je preživela strel v glavo, ker si je prizadevala za izobraževanje deklet.

20-letna Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzai je pet let po atentatu ta teden prisluhnila prvemu predavanju ob začetku študija na oxfordski univerzi.



V torek, 10. oktobra, je Malala, ki študira filozofijo, politične vede in ekonomijo na kolegiju Lady Margaret Hall v Oxfordu, na družbenem omrežju Twitter zapisala: »Pred petimi leti so me ustrelili, ker so mi hoteli preprečiti, da bi si prizadevala za izobraževanje deklet. Danes pa začenjam s prvimi predavanji na oxfordski univerzi.«



Dejstvo, da Malala študira na eni najprestižnejših univerz na svetu, pričuje o njenem neverjetnem pogumu in vztrajnosti. Že od začetka se je vse obračalo proti njej, saj je talibanski režim prepovedoval izobraževanje deklet. Malala pa je ne le uspela kljub temu, da se je dejavno upirala prepovedi Talibanov, ampak je celo preživela atentat, katerega tarča je bila zaradi svojih neutrudnih prizadevanj.

V starosti 11 let je Malala pisala anonimni blog za britansko medijsko hišo BBC, v katerem je poročala o svojem življenju pod talibanskim režimom. Ko je bil leto dni kasneje predvajan dokumentarni film New York Timesa o njenem življenju, je po svetu zaslovela kot zagovornica pravice do izobraževanja in nasprotnica talibanske prepovedi za izobraževanje deklet.

9. oktobra 2012 je bila 14-letna Malala tarča talibanskih skrajnežev, ki so nanjo streljali med vožnjo s šolskim avtobusom v Pakistanu. Kljub strelu v glavo je preživela in postala ena izmed najbolj znanih zagovornic za opismenjevanje in izobraževanje deklet na svetu.

Skupaj z očetom sta ustanovila »Malalin sklad«, ki naj bi nadaljeval z njenimi prizadevanji, leta 2014 pa je postala najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir. Potem ko je v letošnjem juliju zaključila šolanje, je bila sprejeta na študij na oxfordski univerzi. Ves čas pa potuje po svetu in si prizadeva za izobrazbo deklet.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia / Twitter

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh