Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malezijska kristjanka zmagala v procesu o »Alahu«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 07. 2014 / 08:19
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Malezijska kristjanka zmagala v procesu o »Alahu«

Novi primer zadeva uporabo glasbenih zgoščenk.

V novem primeru glede uporabe besede »Alah« so malezijski kristjani dosegli eno redkih pravnih zmag. Kot so poročali tamkajšnji mediji, je sodišče v Kuala Lumpurju v ponedeljek razsodilo, da zaplemba osmih zgoščenk z besedo »Alah«, v malezijskem jeziku oznako za Boga, ni upravičena. Tovrstne ukrepe lahko odredi le notranji minister osebno. V primeru tožnice Jill Ireland Lawrence Bill pa je leta 2008 zaplembo zgoščenk odredil uradnik notranjega ministrstva.



»Nobenega predpisa ni, ki bi ministru dopuščal, da svoje pristojnosti prepušča uradnikom«, so mediji navedli besede sodnice Zalehe Yusof. Sodnica je odredila takojšnjo vrnitev zgoščenk tožnici, 33-letni kristjanki, ki prihaja iz malezijskega predela na otoku Borneo.

Pred štirimi tedni je katoliška Cerkev v Maleziji izgubila dolgoletni sodni spor glede uporabe besede »Alah« v svojem tedniku The Herald. Zvezno sodišče je zavrnilo pritožbo časnika na razsodbo prizivnega sodišča iz oktobra 2013.

V razsodbi je zapisano, da uporaba arabske besede »Alah« ni »temeljni sestavni del vere in prakse kristjanov«. Zato po mnenju sodišča prepoved uporabe besede »Alah« ne predstavlja »nikakršnega kršenja ustavnih pravic«. Poleg tega bi lahko uporaba besede »Alah« v krščanskem kontekstu povzročila »zmedo« med muslimani in tako ogrozila ustavne temelje sožitja v državi.

Uporabo arabske besede »Alah« med kristjani so vladni predstavniki in konservativne islamske skupine v preteklih letih povsem spolitizirali. Na podlagi razsodbe v letošnjem januarju so islamske oblasti med racijo na uradu narodne Svetopisemske družbe zaplenile več sto izvodov Svetih pisem v malezijskem jeziku. Okoli 60 % izmed 29 milijonov Malezijcev pripada muslimanski veri.


Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh