Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mali Šmohor

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 13. 07. 2016 / 08:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mali Šmohor


Še malo in bomo na vrhu. S planine Duplje smo se vzpenjali poldrugo uro.

Mali Šmohor ni majhen, je pa velikokrat prezrt. Čeprav se dviga tik nad Krnskim jezerom, zanj mnogi, ki se mimo njega vzpenjajo proti Krnu, ne vedo. Tako se pač godi tistim, ki imajo višje in mogočnejše sosede.

V ponedeljek, 11. avgusta, je minilo devetdeset let od smrti filozofa in alpinista Klementa Juga, ki se je leta 1924 ponesrečil v triglavski severni steni. Jug je bil samotar, pri po njem imenovanem planinskem domu v Lepeni pa bomo le stežka našli samoto, saj je priljubljeno izhodišče za vzpon do Krnskega jezera in Krna.

Široka, s kamenjem posuta pot se za domom brez oklevanja požene v strmo gozdnato pobočje. Sprva so ovinki daleč narazen, pozneje postane vijuganje bolj izrazito. Hodimo v zavetju krošenj, vendar se pot občasno približa robu grape, s katerega lepo vidimo dolino in okoliške vrhove. Ob lepih poletnih sobotah in nedeljah je na tej poti zelo živahno. Ob svežih delavniških jutrih pa tišino prekinjajo le enakomerni udarci palic po kamenju in šumenje vetra. Po poldrugi uri hoje prispemo do zgornje postaje tovorne žičnice. Pot se poravna, potegne mimo lesenega droga, na katerem je označeno, koliko snega je bilo posamezno leto v aprilu, in spusti do Planinskega doma pri Krnskih jezerih (1385 m).

Od doma krenemo do pastirskega stanu na planini Duplje, nad katero se dviga Mali Šmohor. Dvakrat zavijemo levo proti Komni, potem pa nas rdeč kažipot s široke poti usmeri na stezico, ki se med ruševjem in redkimi macesni požene navkreber. Hitro pridobivamo višino. Za našim hrbtom se lepo vidi planina Duplje, čeznjo nam pogled odplava k Veliki babi. A treba je gledati tudi pod noge. Na kamniti stezi počiva gad. Malce se mu približam, tedaj pa otrpel plazilec oživi, dvigne glavo in se med grozečim sikanjem odplazi v goščavo. Človek in žival imata rada svoj mir: navadno pičita le takrat, kadar preveč drezamo vanju.

Steza se obrne proti skalnatemu nosu Malega Šmohorja (na zemljevidih je glede Malega in Velikega Šmohorja malce zmede). Svet se odpre: najprej boj z višino izgubijo macesni, nato se razredči še ruševje. Mimo stometrskega snežnega jezika se približamo skalovju, vendar se hitro znova odmaknemo od njega. Po nekaj minutah vzpona nam pot zapre manjše snežišče. K sreči se je sneg že malce odmaknil od skal, zato zlezemo v prazen prostor in na drugi strani znova iz njega. Čeprav smo že sredi avgusta, je v visokogorju Julijskih Alp še polno snežišč, ki nam lahko povzročijo preglavice. Ob poti na Mali Šmohor pa je sneg le zanimivost.


Sneg se je malce odmaknil od skal in nam omogočil lahek prehod.

Vrh ni več daleč, vendar še ne mislimo nanj. Hodimo namreč med planinskimi tratami, ki so na gosto posute z najrazličnejšim cvetjem. Ker je poletje zamujalo, zdaj vse naenkrat sili ven: planike in pogačice, svišči in sleč, ranjak, detelja, spominčice, alpski čober, primožek ... Pravi rajski vrt, ob katerem nam nenehno zastaja korak. Na pobočjih Šmohorja pa je tudi polno ostankov iz prve svetovne vojne. Tam vidimo na skali del lopate, malo naprej zarjavelo konzervo. Nad nami je široka polica s kavernama. Pot zavije rahlo v levo, se vzpne na greben in po njem na razpotegnjen vrh.

Smo kot v gledališču, kjer je oder vse okoli nas. Pogled nam najprej odplava h Krnu, okrog katerega se že zbirajo megle. Ob njem sta Vrh nad peski in Batognica, na vzhodu se dvigata Bogatin in Mahavšček, na severovzhodu sta Velika baba in za njo v daljavi Triglav. S pogledom oplazimo še Prisojnik, Jalovec in Bavški Grintavec, nato pa se vrnemo k sosednjemu Lemežu, ki se dviga nad zahodno obalo Krnskega jezera. Pri jezeru se bomo pred vrnitvijo v Lepeno ustavili tudi mi, a za zdaj se nam še ne mudi nazaj v dolino.

NEDELjSKA MAŠA

V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kobaridu je maša vsako nedeljo ob 7.30.


OSNOVNI PODATKI

Mali Šmohor (1944 m)

Izhodišče: Lepena.

Dostop: Iz Kobarida ali z Vršiča nadaljujemo vožnjo do vasi Soča, kjer zavijemo v Lepeno. Avto pustimo pri Domu dr. Klementa Juga na koncu doline.

Kratek opis poti: Po široki vijugasti poti, ki pelje čez strmo gozdnato pobočje, se vzpnemo do Planinskega doma pri Krnskih jezerih. Od tam krenemo proti Komni, vendar že čez nekaj minut zavijemo na stezo proti Malemu Šmohorju. Ta se sprva vzpenja med ruševjem, pozneje pa med skalami in planinskimi tratami. Pot je lahka in dobro označena.

Višinska razlika: 1240 m.

Dolžina vzpona: 3.45 ure.

Zemljevid: Bovec, 1 : 40.000.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh