Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malteški vitezi imajo novega velikega mojstra

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 11. 2020 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2020 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Malteški vitezi imajo novega velikega mojstra

Malteški vitezi imajo novega velikega mojstra

Malteški viteški red bo do volitev jeseni 2021 vodil Italijan Marco Luzzago.

FOTO: https://www.smomembassytoslovenia.org/

Suvereni malteški viteški red ima novega vodjo. Kot so včeraj sporočili s sedeža reda, so delegati velikega državnega sveta za začasnega velikega mojstra izvolili 70-letnega Italijana Marca Luzzaga, ki bo na vodilnem položaju nasledil v letošnjem aprilu preminulega velikega mojstra Giacoma dalla Torreja, malteški viteški red pa bo zaenkrat vodil leto dni.

Luzzago prihaja iz mesta Brescia v severni Italiji. Po študiju medicine v Padovi in Parmi je moral prevzeti vodenje družinskega podjetja; od leta 1975 je član malteškega viteškega reda. Viteški red, ki je od leta 2018 v postopku velikih reform, bo kot upravitelj zaenkrat vodil do jeseni 2021, ko bodo člani uradno volili novega velikega mojstra. Takrat naj bi sprejeli tudi novo ustavo reda. Novoizvoljeni začasni veliki mojster bo na novem položaju prisegel v navzočnosti posebnega papeškega odposlanca za Suvereni malteški viteški red, novoimenovanega kardinala Silvana Marie Tomasija, in članov velikega državnega sveta.

Novega vodjo malteških vitezov čaka veliko dela

Kot v prispevku za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress piše njen sodelavec Roland Juchem, novega vodjo malteških vitezov čaka veliko dela. Sredi ustavne reforme in epidemije ter pod budnim nadzorom papeškega odposlanca bo moral Marco Luzzago poskrbeti za spravo med sprtimi člani reda in nadaljevati izvajanje obširne reforme.

V Rim je pripotovalo 44 izmed 56 vitezov volilcev

Od 56 članov velikega državnega sveta z volilno pravico, med katerimi sta tudi dve ženski, jih je 44 osebno pripotovalo v Rim na volitve začasnega velikega mojstra. Drugi se po izjavi tiskovne predstavnice viteškega reda zaradi omejitve potovanj ali zdravstvenih ovir volitev niso mogli udeležiti. Po pravilniku reda morajo volilci glasove oddati osebno; število volilcev za sklepčnost glasovanja ni določeno. Po navedbah reda so volilci v Rim pripotovali iz Argentine, Peruja, Združenih držav Amerike, Libanona, Francije, Avstrije, Nemčije, Španije, Švice, Italije, s Švedske, Poljske, Češke, z Nizozemske in Madžarske.

Po smrti Giacoma dalla Torreja konec letošnjega aprila je vodenje reda začasno prevzel 80-letni Portugalec Ruy Goncalo do Valle Peixoto de Villas-Boas. Suvereni malteški viteški red je samostojni subjekt mednarodnega prava in ima vzpostavljene diplomatske odnose s 110 državami, tudi s Slovenijo. Giacomo Dalla Torre je bil junija lani tudi na uradnem obisku v naši državi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh