Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100 let od smrti Halasove matere: »Duhovnik je Marijin sin«

Za vas pišejo:
Lojze Kozar ml., M. M.
Objava: 16. 03. 2023 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2023 / 06:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
100 let od smrti Halasove matere: »Duhovnik je Marijin sin«
Halasova domača družina. V sredini sedi oče, matere ni na fotografiji, ker je bila takrat že pokojna. Ob nastanku fotografije je bil brat Ivan že poročen. Fotografijo hrani Halasov odbor.

100 let od smrti Halasove matere: »Duhovnik je Marijin sin«

16. marca obhajamo obletnico mučeniške smrti Božjega služabnika Danijela Halasa. Danes bo tako v župnijski cerkvi sv. Katarine v Lendavi potekal romarski molitveni shod, ki se bo začel z molitvijo križevega pota in nadaljeval s sveto mašo. Posebna pozornost je tokrat namenjena njegovi materi Katarini, ki se je od zemeljskega sveta poslovila pred 100 leti.

Ob obletnici Halasove mučeniške smrti (1945) potekajo še druge dejavnosti. Župniki v soboški škofiji so povabljeni, da ta dan pri sveti maši molijo za njegovo beatifikacijo, da se v nedeljo vsaj s kakšno mislijo spomnijo Božjega služabnika in dodajo prošnjo. Po župnijah naj zmolijo križev pot, ki govori tudi o Halasovem trpljenju. Z Božjim služabnikom naj seznanijo tudi veroučence. V pomoč so pripravljene tudi kateheze. Prav posebej pa se letos lahko ustavimo ob Danijelovi materi, saj je 11. januarja letos minilo sto let od njene smrti, poudarja Lojze Kozar ml., voditelj škofijskega Halasovega odbora, ki je avtor pričujočega zapisa.

Lojze Kozar ml., voditelj škofijskega Halasovega odbora. FOTO: Arhiv Družine

Zaznamovala ga je materina globoka vera

Katarina Horvat je bila rojena leta 1871 v Črensovcih in se je leta 1889 poročila z Martinom Halasom. Življenje sta podarila štirim sinovom (Ivan, Martin, Danijel in Štefan) in dvema hčerkama (Ana in Francka). Zaradi bolezni je umrla že leta 1923, ko je bil Danijel star petnajst let in je v Murski Soboti obiskoval nižjo gimnazijo.

KAJ? Halasov shod. KJE? Lendava, župnijska cerkev sv. Katarine Aleksandrijske. KDAJ? Četrtek, 16. marca, ob 16. uri.

Danijel se je svoje matere s hvaležnostjo spominjal. Zaznamovala ga je njena globoka vera, ki se je izražala v redni vsakodnevni družinski molitvi, v udeležbi pri nedeljski maši in v delih ljubezni do bližnjega. Danijel se je rad spominjal dogodkov iz otroštva, ko sta z materjo večkrat šla delat na njive in ju je pot vodila mimo župnijske cerkve. Kar v delovni obleki sta vstopila v cerkev, kratko počastila Jezusa in potem nadaljevala pot.

Mati je skrbela za lepo sožitje v družini, saj je z veliko ljubeznijo skrbela za vse otroke. K temu je seveda veliko pripomogel tudi oče, ki je bil ravno tako dober in iskreno veren. Materina smrt je Danijela globoko užalostila, obenem pa je bil prepričan, da je njegova mati dosegla cilj, nebesa. S hvaležnostjo se je je potem spominjal pri oltarju. Namesto matere sta ga spremljali sestri Ana in Francka, ki sta potem, ko je leta 1939 postal župnik v Veliki Polani, tam skrbeli za gospodinjstvo.

Duhovnik je Marijin sin

Mati Katarina mu je z dejanji kazala, kakšna naj bo mati. O tem je pozneje kot kaplan in kot župnik tudi pisal, pa tudi na srečanjih članic Marijine družbe govoril dekletom in jih tako pripravljal na poklic materinstva.

Božji služabnik Danijel Halas. FOTO: Splet

Mati mu je pomagala tudi do pravega odnosa do nebeške Matere Marije. Zaupala je v Marijino priprošnjo, zato je vztrajno in zaupno molila. Marijino vlogo pa mu je še posebej osvetlil novomašni pridigar Jožef Klekl st., ki je med drugim povedal: »Duhovnik je Marijin sin. Zato živi kot Marijin sin, trpi kot Marijin sin, delaj kot Marijin sin in umri v njenem naročju kot Marijin sin.« Danijel Halas si je te besede vzel kot močno popotnico na duhovniško pot. Kot kaplan in potem kot župnik je vodil fantovsko in dekliško Marijino družbo ter mlade vodil k Jezusu in Mariji.

Pred smrtjo je zaklical tri sveta imena

Tudi sam je zaupal v Marijino pomoč. Večkrat je romal k Mariji Vnebovzeti v Turnišče. V znamenje predanosti Mariji je nosil na verižici Marijino svetinjico. Ko so ga 16. marca 1945 štirje oboroženi možje vodili proti Muri, kjer so ga ustrelili, so mu Marijino svetinjico s puškinimi kopiti vbili v meso. Preden pa so odjeknili streli, je zaklical tri sveta imena: Jezus, Marija, Jožef. Tako je izpovedal svojo vero, svojo pripadnost, svojo pot, ki je ves čas vodila navzgor, k Jezusu in Mariji. Tja je vodil tudi ljudi.

»Če gre mati iz družine, je srce iztrgano«

Tudi danes so dragocene njegove zapisane besede, kjer omenja mater: »Ako bi družino primerjali s človeškim telesom, potem je oče glava družine, mati srce, otroci roke in noge. Če gre v tujino otrok, je družini roka odsekana, če gre oče, je glava odrezana, če gre mati, je srce iztrgano. Kako naj taka pohabljena družina živi svoje pravilno življenje?«

Mati Katarina Halas je bila srce družine, skrbela je za moža in otroke, skrbela z delom in z vsem duhovnim prizadevanjem. Iz tega srca je zrasel tudi Božji služabnik Danijel Halas, ki naj tudi po našem prizadevanju doseže priznanje mučeništva s strani vesoljne Cerkve in postane še bolj naš vzornik in priprošnjik.




Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh