Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mandelov dan prvič brez južnoafriškega heroja

Objava: 18. 07. 2014 / 07:05
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mandelov dan prvič brez južnoafriškega heroja

Mandelov dan prvič brez južnoafriškega heroja

Legendarni borec proti apartheidu je umrl decembra lani.

Svet danes obeležuje Mandelov dan v spomin na pokojnega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandelo. Kot spominjajo pri STA, je Organizacija Združenih narodov Mandelov dan razglasila pred petimi leti, letošnji pa je prvi po smrti legendarnega borca proti apartheidu 5. decembra lani.



Nelson Mandela bi danes dopolnil 96 let. Na Mandelov dan naj bi vsak človek posvetil simboličnih 67 minut sočloveku - v čast na 67 let njegovega političnega delovanja.

Prvo leto, leta 2009, sta pri Mandelovem dnevu sodelovali dve mesti, Johannesburg in New York, pet let kasneje pa z več kot 1.000 prireditvami sodeluje 126 držav, je povedal direktor ustanove Mandela, Sello Hatang.

Na prvi Mandelov dan po njegovi smrti različne slovesnosti med drugim prirejajo v Parizu, Arlesu, New Yorku, Dallasu, Londonu, Edinburghu in Glasgowu. Na Kitajskem bodo predvajali film, posvečen borcu proti apartheidu.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je rojake pozval, naj ob Mandelovem dnevu poprimejo za metle in krpe. »Odločili smo se, da bomo letos spomin na Madibo počastili z veliko čistilno akcijo. Ljubezen do svoje domovine bomo izkazali s čiščenjem okolja. Tako skupaj gradimo našo lepo deželo, kakor nas je učil Madiba«, je dejal.

Nelson Mandela se je rodil 18. julija 1918. Neuklonljivi borec za človekove pravice je preživel v zaporu 27 let, njegova izpustitev na prostost pa je pomenila začetek konca apartheida v Južnoafriški republiki. Leta 1993 je prejel Nobelovo nagrado za mir, leto zatem pa je postal prvi temnopolti južnoafriški predsednik. Madiba, kot so ga imenovali Južnoafričani, je umrl 5. decembra 2013.

Vir: STA / M. M. Š.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh