Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Manj nepravilnosti pri spoštovanju ukrepov

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 12. 2021 / 13:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2021 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Manj nepravilnosti pri spoštovanju ukrepov
Vodja sektorja za finančni nadzor na FURS Marjan Maček. FOTO: Urad vlade za komuniciranje

Manj nepravilnosti pri spoštovanju ukrepov

Inšpektorji Finančne uprave RS (FURS) tudi v decembru izvajajo poostrene nadzore nad izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije po Zakonu o nalezljivih boleznih. Od 15. novembra do minulega četrtka, 9. decembra 2021, so inšpektorji FURS na terenu opravili 3.773 nadzorov. V 530 nadzorih (14 %) so ugotovili 561 nepravilnosti.

Največ nepravilnosti (471) so odkrili na področju izpolnjevanja PCT pogojev, 73 na področju nošenja mask, 12 na področju pogojev opravljanja dejavnosti gostinstva in pet na področju razkužil, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal vodja sektorja za finančni nadzor na FURS Marjan Maček.

10 plačilnih nalogov in 550 izrečenih opozoril

Za ugotovljene nepravilnosti na področju izpolnjevanja PCT pogojev so inšpektorji v tem obdobju izdali 10 plačilnih nalogov v skupni višini 32.000 evrov. Izrekli so tudi 550 opozoril, in sicer v primerih, ko je bil nadzor pri zavezancih opravljen prvič in je bila nepravilnost odpravljena takoj. Največ nepravilnosti (kar 392) se je nanašalo na zavezance, ki opravljajo gostinsko dejavnost.

Štiri prepovedi opravljanje dejavnosti

V tem obdobju je bila izrečena ena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti do odprave nepravilnosti in štiri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenju pri gostincih zaradi izvajanja gostinske dejavnosti v nasprotju z vladnim odlokom, ki prepoveduje izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemski prireditvi na odprtih površinah, je izpostavil Maček.

Na letnem nivoju je FURS opravil več kot 7.700 tovrstnih nadzorov in izrekel kazni v skupni višini 132.600 evrov.

Delež nepravilnosti se zmanjšuje

Kot je pojasnil Maček, FURS ugotavlja pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti zmanjšuje. V zadnjem tednu, to je od 6. do 9. decembra delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, znašal 12 %, medtem ko ta odstotek od začetka leta do 9. decembra 2021 povprečno znaša 20,5. Ob tem je poudaril, da bo FURS nadzor izvajal tudi med vikendi in prazničnimi dnevi.

»Naš cilj je spoštovanje pogoja PCT«

V. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin pa je dejala, da je bilo v minulem tednu (od 6. do 12. decembra) opravljenih približno 650 nadzorov. Zaradi kršitev v gostinstvu so izdali ustni odločbi, s katerima so prepovedali opravljanje gostinske dejavnosti. Obenem so izrekli eno začasno prepoved tudi pri opravljanju trgovinske dejavnosti, ker niso preverjali pogoja PCT pri uporabnikih storitev.

Zaradi praznikov pričakujejo porast obiskovalcev v trgovinah, »zato bodo inšpektorji izvajali nadzor na terenu, da vsem zagotovijo varno okolje in s tem tudi bolj mirne, zdrave in prijete praznike,« je zaključila Gašperlin.


Nalaganje
Nazaj na vrh