Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marca spet novi poljski primas

Objava: 08. 01. 2010 / 09:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Marca spet novi poljski primas

Nadškof Muszynski se bo v letošnjem marcu upokojil

Le tri mesece po imenovanju na položaj poljskega primasa bo nadškof Henryk Muszynski marca odstopil kot primas poljske katoliške Cerkve. Muszynski je zavrnil domneve poljskih medijev, da se bo morda upokojil kasneje. Ta možnost po njegovih besedah ne obstaja, saj je papež Benedikt XVI. že sprejel njegov odstop z 20. marcem, ko bo nadškof dopolnil 77 let, je poročal poljski dnevnik ‘Glos Wielkopolski’.

Nadškof v Gnieznu je bil za primasa poljske katoliške Cerkve imenovan sredi lanskega decembra. Benedikt XVI. je že konec leta 2006 odločil, da bo tedanji primas kardinal Jozef Glemp naziv primasa predal svojemu nasledniku na 80. rojstni dan. Kasneje pa je sveti oče sprejel tudi odstop Muszynskega na njegov 77. rojstni dan. Nadškofija Gniezno na zahodu Poljske je zgodovinski sedež poljskih primasov.

Kot favorite za naslednike Muszynskega s sklicevanjem na cerkvene vire v poljskem dnevniku navajajo pomožnega škofa v Gnieznu, Wojciecha Polaka (45), škofa Andrzeja Dziubo (59) iz škofije Lowicz in nadškofa Stanislawa Gadeckega (60) iz Poznana. Možni kandidati so tudi kardinal Zenon Grocholewski (70) in predsednik Poljske škofovske konference Jozef Michalik (58) iz škofije Przemysl ter apostolski nuncij na Poljskem, nadškof Jozef Kowalczyk (71).

Poljski primas je imel v zgodovini veliko pristojnosti, danes pa ima ta položaj le še simbolni in moralni pomen. Med naloge primasa sodijo televizijski nagovori in vodenje volitev predsednika škofovske konference. Obenem je primas tudi častni vodja Poljske škofovske konference, ki s 130 člani velja za eno največjih na svetu.

Na fotografiji: Jozef Glemp in Henryk Muszynski

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh