Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mariborski sodniki o spolnih zlorabah in ničnosti zakona

Za vas piše:
U.
Objava: 12. 02. 2021 / 05:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2021 / 22:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mariborski sodniki o spolnih zlorabah in ničnosti zakona

Mariborski sodniki o spolnih zlorabah in ničnosti zakona

Sebastijan Valentan: »Veliko je še tematik, ki jim bo treba v prihodnje nameniti posebno pozornost.«

Po novem pod papeško tajnostjo niso več 'ovadbe, postopki in odločitve' glede hujših kaznivih dejanj klerikov, čeprav to ne pomeni, da lahko javnost do informacij prosto dostopa. FOTO: Tatjana Splichal



V sredo sta Inštitut za kanonskopravne vede pri ljubljanski Teološki fakulteti in Metropolitansko cerkveno sodišče Nadškofije Maribor priredila virtualni tretji strokovni posvet za sodnike in uslužbence Metropolitanskega cerkvenega sodišča ter zagovornike v cerkvenih kazenskih postopkih, ki se ga je udeležil tudi mariborski nadškof metropolit in moderator sodišča, msgr. Alojzij Cvikl.

Potek posveta je predstavil podpredsednik cerkvenega sodišča v Mariboru dr. Sebastijan Valentan. »Nadškof je vse udeležence spomnil na zadnji govor papeža Frančiška sodnikom Rimske rote in pri tem izpostavil pomembne vidike razglasitve ničnosti zakona, predvsem v povezavi z 'dobrino zakoncev'. Sledil je referat oficiala sodišča in predstojnika inštituta izr. prof. dr. Stanislava Slatineka, ki je udeležencem predstavil pomen papeške tajnosti in njen umik iz hujših kaznivih dejanj klerikov. Po novem pod papeško tajnostjo niso več 'ovadbe, postopki in odločitve' glede hujših kaznivih dejanj klerikov, čeprav to ne pomeni, da lahko javnost do informacij prosto dostopa. Določene omejitve zaradi varovanja vpletenih v postopke ostajajo,« je pojasnil Valentan.


Udeleženci virtualnega tretjega strokovnega posveta. FOTO: zajem zaslona


V drugem delu posveta je Valentan predstavil še delo sodišča v letu 2020, čemur je sledila razprava vseh navzočih. Dolgoletna sodnica na kazenskem oddelku sodišča v Slovenskih Konjicah in odslej tudi zagovornica v cerkvenih kazenskih postopkih Lidija Pratnemer je opozorila, da se tudi na rednih (državnih) sodiščih zahteva velika mera zaupnosti, zlasti v obravnavi primerov zoper kazniva dejanja spolne nedotakljivosti. »Udeleženci posveta so se dotaknili tudi pomembnosti ničnostnih zakonskih pravd (ločitev zakoncev), v katerih je treba posebno pozornost namenjati otrokom razvezanih staršev, ki najbolj trpijo. Veliko je še tematik, ki jim bo treba v prihodnje nameniti posebno pozornost,« je še poudaril dr. Sebastijan Valentan.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh