Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Marija Pomagaj je pomagala, pomaga in bo pomagala«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 05. 2022 / 14:52
Oznake: Maša, Praznik, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 15:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Marija Pomagaj je pomagala, pomaga in bo pomagala«
Slovesna maša na trgu pred baziliko na Brezjah. FOTO: Janez Porenta

»Marija Pomagaj je pomagala, pomaga in bo pomagala«

»Marija, bodi naša Pomočnica, spremljaj nas na poti naše vere, da bo ta vedno trdnejša in bo prežemala vse naše življenje,« je v nagovoru pri dopoldanski slovesni maši na trgu pred baziliko na Brezjah na praznik Marije Pomagaj, zavetnice Slovencev, dejal mariborski nadškof msgr. mag. Alojzij Cvikl.

Somaševalca sta bila še nadškofov tajnik Jure Sojč in rektor bazilike na Brezjah p. dr. Robert Bahčič, ki je ob uvodu v mašo opozoril na besede p. Otmarja Vostnerja, ki je že leta 1945 v Devetdnevnici k Mariji Pomagaj zapisal: »Marija Pomagaj je pomagala, Marija Pomagaj pomaga in Marija Pomagaj bo pomagala.« Slovesne maše na prostem se je udeležilo precej romarjev z vseh koncev države.

Iz nadškofove pridige

Naši predniki so v Mariji videli ženo, vso odeto v svetlobo in prežeto z Bogom ter ravno zato rodovitno, sposobno izžarevati svetlobo, se boriti s temo, z grehom in lažjo. Ta bitka ni le fizična, temveč tudi čustvena in psihološka, je v nagovoru poudaril mariborski nadškof.

Rektor brezjanske bazilike p. dr. Robert Bahčič. FOTO: Janez Porenta

»Današnji praznik nam tako predstavi naše življenje v čisto vsakdanji in hkrati v Božji luči. Govori o vsaki ženi in možu, ki je sprejel življenje kot Božji dar in ga želi v veri in zaupanju v Boga živeti kot podarjenost. Ob tem pa človek naleti na ovire, ki mu jih nastavlja miselnost tega sveta: glede življenja po vesti, spoštovanja človekovega življenja in svobode ter glede življenja po veri nasploh,« je poudaril Alojzij Cvikl.

Nedelja postaja le dan med ostalimi dnevi

Danes opažamo, kako nedelja postaja zgolj dan med ostalimi dnevi, nič več dan počitka, nabiranja telesnih in duhovnih moči za nov teden, kar potegne za sabo glavno bolezen našega časa: izgorelost, utrujenost, notranjo izpraznjenost. Takšen način življenja, tako nadškof, tudi vpliva na medsebojne odnose, ki so vse bolj površni, in se pozna tudi pri našem delu, ob katerem se vse bolj sprašujemo po smislu vsega.

Maša na praznik Marije Pomagaj, zavetnice Slovencev. FOTO: Janez Porenta

»Zdi se, da smo izgubili naravni ritem, v katerem naj bi teklo naše življenje. V našo naravo in ritem je namreč globoko vtkana tudi potreba po počitku, praznovanju in posvečevanju tega, kar naredimo in ustvarimo s svojim delom. Pri vsem tem ima izreden pomen tudi nedeljska maša, ne le kot izpolnitev zapovedi, temveč kot dar in opora za rast naše vere in pri poglabljanju našega odnosa z Bogom,« je pojasnil nadškof.

Marija kot pomočnica, ki nas razume

In Marija nam prihaja naproti kot naša pomočnica, ki nas razume, saj so bili tudi v njenem življenju trenutki, ki jih ni razumela, a jih je ohranjala v srcu, o njih premišljevala in jih izročala Bogu. »Kolikokrat smo tudi mi v podobnem položaju, ko nečesa ne razumemo, ne vidimo smisla, se nam zdi vse pretežko. Ne ostanimo sami v teh trenutkih, pustimo, da se nam Marija pridruži, nas spremlja v naših radostih in bolečinah in nas nauči, kako vse to izročati Bogu,« je izpostavil nadškof Cvikl.

Somaševanje je vodil mariborski nadškof msgr. mag. Alojzij Cvikl. FOTO: Janez Porenta

Podlegamo logiki sveta, namesto da bi vanj prinašali Kristusa

Dodal je, da se nam mnogokrat zdi, da v svetu, ki gre v svojo smer, sami ne moremo ničesar storiti, zato podležemo logiki sveta, grajenega na relativizmu in uživaštvu, namesto da bi vanj prinašali Kristusa, njegov evangelij, luč, mir, veselje in prijateljstvo.

Da bi postajali vedno bolj znamenje življenja

»Prosimo Boga, da bi po Marijinem zgledu in priprošnji v naši domovini postajali vedno bolj znamenje življenja in bi gojili vrednote, ki to življenje ohranjajo. Tako bomo tudi mi kot Marija udeleženi pri Božjem odrešenjskem poslanstvu in bo tudi naše življenje 'v hvalo njegovega veličastva'. To pa je pot, ki nas vodi v večno življenje,« je opozoril Alojzij Cvikl.

Maše se je udeležilo precej romarjev z vseh koncev države. FOTO: Janez Porenta

Marija nam kot Mati želi le najbolje

Kot naša Mati nam Marija želi le najbolje in s svojo materinsko ljubeznijo objema slehernega od nas, da bi nas vodila k svojemu Sinu. »Marija kot naša pomočnica prihaja pred nas najprej kot žena vere in popolnega zaupanja v svojega Sina, s čimer je v Kani povzročila prvo čudežno znamenje in nagovorila učence, da so verovali v njenega Sina. Z isto vero je bila Marija nato navzoča pod križem in sprejela za sina apostola Janeza. Po vstajenju je postala moleča Mati Cerkve, nad katero se je na binkoštni dan spustil Sveti Duh,« je nagovor končal mariborski nadškof.

Pred zaključnim blagoslovom pa je še spodbudil zbrane vernike: »Beseda 'hvala' nam gre težko iz ust, danes pa imamo priložnost, da se pred milostno podobo Mariji zahvalimo za vse, kar smo po njej prejeli. Vsak pri sebi lahko premisli in pogleda, kaj vse je prejel po Mariji, in se ji za to zahvali.«

Romarji pred Marijino milostno podobo. FOTO: Janez Porenta

Nalaganje
Nazaj na vrh