Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Strmčnik (1941–2023)

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 19. 04. 2023 / 08:28
Oznake: Iz življenja, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2023 / 12:43
Marija Strmčnik (1941–2023)
Marija Strmčnik. FOTO: Arhiv Družina

Marija Strmčnik (1941–2023)

Poslovila se je mama, babica, sestra in prijateljica Marija Strmčnik iz Podgorja. Marija, Micika, kot smo jo klicali domačini, se je rodila v Postavku na dan Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta 1941, mami Jožefi in očetu Jožetu Kamniku.

Bila je drugi od sedmih otrok. Kljub težkim časom, ko ni bilo v navadi, da bi se kmečka dekleta izšolala za poklic, je opravila administrativno šolo. Poročila se je z Avgustom Strmčnikom in ob delu na kmetiji in otrocih opravljala službo tajnice na Osnovni šoli Podgorje vse do upokojitve. Kmetijo sta kmalu zaupala sinu Gustiju, ki na njej uspešno gospodari.

Že pri Postavkovih je bila pesem doma. Radi in veliko so prepevali, seveda s prav posebnim darom, ki ga ni deležen vsak in ki se loči od drugih po svoji lepoti. Starša sta svoje otroke spodbujala in kmalu so dekleta prevzela vlogo pevk na koru domače cerkve. Skupaj s starši so večkrat sodelovali na prireditvah Družina poje. Pod imenom Postavkova dekleta so popestrila prenekatero proslavo ali praznovanje širom po Sloveniji. Posnele so tudi svojo samostojno kaseto, na kateri so izbrane ljudske pesmi.

Micikin sopran je prav posebno legel na srca poslušalcev, pa naj si je bilo pri ljudskem ali cerkvenem petju. 64...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh