Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marijin kip v indijskih domorodnih oblačilih povzročil medverski spor

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 07. 2013 / 08:41
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Marijin kip v indijskih domorodnih oblačilih povzročil medverski spor

Redovniki zavračajo očitke, da so poskušali spreobrniti tamkajšnje prebivalce.

V zvezni državi Jharkhand na severu Indije je Marijin kip v tamkajšnjih domorodnih oblačilih poskrbel za oster medverski spor. Kot je poročala nemška tiskovna agencija KNA, pripadniki animistov v domorodni skupnosti Sarna v tem vidijo poskus spreobračanja v krščansko vero, zato so pripravili proteste na ulicah mesta Ranchi, le nekaj dni po tem, ko je kardinal Telesphore Toppo kip uradno odkril.

Steylski misijonarji, uradno redovniki 'Družbe Božje besede', ki vodijo tamkajšnjo župnijo, zavračajo očitke, da gre pri tem za poskus spreobračanja domačinov. Po njihovih navedbah naj bi bilo ravno nasprotno – z Marijinim kipom v domorodnih oblačilih so želeli zavestno upoštevati krajevno izročilo.

Kardinal Toppo, ki je sam pripadnik etnične skupine iz Jharkhanda, je pojasnil, da gre pri omenjenem sporu za poskuse hindujskih nacionalistov, ki tovrstne 'spore' skušajo izkoristiti za dosego svojih političnih ciljev. »To je politika po načelu 'deli in vladaj'«, je kardinal pojasnil v pogovoru za tamkajšnji časnik 'Times of India'. Ker se bližajo volitve, imajo nekateri ljudje določene interese, med njimi tudi 'netenje spora med kristjani in nekristjani'. V indijski zvezni državi Jharkhand je trenutno na oblasti nacionalistična hindujska stranka.



Vir: Kathpress
Foto: splet



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh