Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marijin plašč iz 1.500 koščkov blaga

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 08. 2022 / 12:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2022 / 23:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marijin plašč iz 1.500 koščkov blaga
Ogrinjalo, veliko skoraj pet krat dva metra, je izvezeno z zlato nitjo, koščki blaga, ki ga sestavljajo, pa prihajajo z vsega sveta. FOTO: Facebook/Madonna del Soccorso

Marijin plašč iz 1.500 koščkov blaga

V sicilijanskem mestu Castellammare del Golfo častijo kip Device Marije, imenovan Madonna del Soccorso, Usmiljena Devica pa je tudi zavetnica mesta in celotnega zaliva Castellammare.

Ob včerajšnjem praznovanju bogoslužnega spomina Usmiljene Device je kip krasil plašč iz 1.500 koščkov blaga, ki so ga sešili tamkajšnji verniki. Ogrinjalo, veliko skoraj pet krat dva metra, je izvezeno z zlato nitjo, koščki blaga, ki ga sestavljajo, pa prihajajo z vsega sveta, je poročal italijanski časnik Avvenire.

Ogrinjalo bo Marijino podobo krasilo do konca marijanskih slovesnosti v letošnjem letu.

Za dvoletni projekt je deset šivilj zbiralo tkanine, opremljene z različnimi sporočili, molitvami in prošnjami. Nekateri koščki so zelo dragoceni, drugi so iz vsakdanjih materialov. Sporočila so anonimno zbrali v posebni knjigi, Marijin kip pa so v plašč odeli že sredi letošnjega julija, ko so ga v slovesnem sprevodu prinesli v cerkev. Ogrinjalo bo Marijino podobo krasilo do konca marijanskih slovesnosti v letošnjem letu.

FOTO: Facebook/Madonna del Soccorso

Češčenje Usmiljene Device

Kip Usmiljene Device Marije (Madonna del Soccorso) so začeli posebej častiti leta 1306 v Palermu, ko se je avguštinskemu duhovniku Nicolu La Bruni domnevno prikazala Božja Mati. Po izročilu je redovnika, ki je trpel za neozdravljivo boleznijo in je takrat že umiral, ozdravila Devica Marija, ki ga je v zameno prosila, naj vest o čudežu razširi, njeno podobo pa naj časti pod imenom Mati usmiljenja. Odtlej so avguštinci širili češčenje Marije Pomočnice po vsej Italiji in tudi v drugih evropskih državah.

Devica usmiljenja je običajno upodobljena tik pred tem, da udari demona, ki se ji je prestrašeno zgrudil pri nogah.

Devica usmiljenja je običajno upodobljena tik pred tem, da udari demona, ki se ji je prestrašeno zgrudil pri nogah. Predvsem s to zgovorno podobo, ki je vernikom takoj dala vedeti o Božji vsemogočnosti nad hudičem, so avguštinski očetje širili pobožnost Usmiljene Device in vzgajali kristjane, naj zaupajo v priprošnjo Device Marije, ki je bila po njihovem prepričanju odrešilna.

FOTO: Facebook/Madonna del Soccorso

Povezava z mestom Castellammare

V Castellammare del Golfo v pokrajini Trapani naj bi se 13. julija 1718 zgodil čudovit dogodek, medtem ko je bilo mesto v središču vojnega dogajanja: Filip V. in Amadej Savojski sta si v medsebojni vojni prizadevala za osvojitev Sicilije. Španska bojna ladja, ki jo je zasledovalo pet angleških ladij, se je zatekla pod grad, od koder so bile sovražne ladje odbite; na napad so odgovorile s svojim topništvom.

Prestrašeni ljudje so Božjo Mater prosili, naj jim pomaga s čudežem.

Prestrašeni ljudje so svojo zavetnico prosili, naj jim pomaga s čudežem. Vsi so zbežali iz mesta in kljub strelom angleškega topništva ni bil nihče ubit ali ranjen. Nenadoma pa se je na začudenje vseh z vrha stopnic prikazala v belo oblečena Marija, za njo pa množica angelov, ki so se spustili proti Cala Marini; to prikazanje naj bi prestrašilo Angleže, ki so pristanišče nemudoma zapustili.

Zaradi tega izjemnega dogodka je Marijina podoba v mestu dobila ime »Usmiljena Devica«.

FOTO: Facebook/Madonna del Soccorso

Nalaganje
Nazaj na vrh