Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marko Juhant o vzgoji otrok

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 31. 01. 2018 / 12:44
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2018 / 14:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marko Juhant o vzgoji otrok

Marko Juhant o vzgoji otrok

V torek, 30. januarja, je bila v galeriji Družina predstavitev knjige Na pomoč, moji otroci se kregajo.

V torek, 30. januarja, je bila v galeriji Družina predstavitev knjige Na pomoč, moji otroci se kregajo, ki sta jo napisali ameriški strokovnjakinji za vzgojo Adele Faber in Elaine Mazlish. O odnosih med brati in sestrami je spregovoril Marko Juhant, goste pa je nagovorila tudi Tina Deu, avtorica bloga o vzgoji.

Predstavitev knjige Na pomoč, moji otroci se kregajo je pritegnila veliko število obiskovalcev, predvsem mladih staršev, ki jih zanima, kaj lahko starši naredijo za to, da se njihovi otroci ne bi kregali med seboj.

Na predstavitvi je Marko Juhant, specialni pedagog, ki knjigo Na pomoč, moji otroci se kregajo, tudi sam priporoča. Na predavanju je izpostavil način, kako se formirajo odnosi med brati in sestrami. Dejal je, da so najmlajši otroci v družini običajno pretirano zaščiteni od staršev, pa tudi sorojencev, zato je starše pozval, naj najmlajšim ne popuščajo. Največja napaka, ki jo starši lahko naredijo pri vzgoji sorojencev, je po njegovem mnenju primerjanje otrok oziroma dajanje za zgled. »Če za zgled dajo sosedove otroke, pa je še toliko slabše,« je menil.



Druga pogosta zmota staršev je t. i. zaklepanje otrok v vloge, npr. da starši, ki opazijo, da je določen otrok zelo redoljuben, to ves čas ponavljajo in s tem drugim otrokom v družini dajejo vedeti, da oni niso tako redoljubni oziroma, da so packi. Povedal je primer iz knjige, ki je dokazal, da so lahko tudi otroci, ki niso pogosto redoljubni, redoljubni, zato je slabo, kadar jim te možnosti že vnaprej odvzamemo. Kadar se otroci med seboj tepejo, naj starši preprosto zavpijejo »STOJ!«, kar je po njegovih izkušnjah najbolj učinkovito. Škodljiva beseda pa je po njegovem beseda »priden«, saj otroci ne vedo natančno, kaj to sploh pomeni. Zato Marko Juhant priporoča natančnejša navodila. Prav tako je zbranim svetoval, naj se starši ne postavljajo v vlogo razsodnika v prepirih in nesoglasjih, pač pa naj izpostavijo vrednoto družine (npr. v naši družini se ne žalimo, delimo stvari ipd.) in otrokom dovolijo, da sami rešijo svoj spor.

Vse te nasvete je podkrepil še z besedami iz knjige Na pomoč, moji otroci se kregajo, za katero si želi, kot je povedal, da bi jo sam napisal, ker je tako dobra.



Knjigo je prebrala in jo priporoča tudi Tina Deu, avtorica priljubljenega bloga Tina in fantje, mama treh osnovnošolskih fantov. Na predstavitvi knjige je povedala, da se njihovi otroci med seboj dobro razumejo, saj jim z možem dovolita, da sami rešujejo svoje spore, opozorita pa jih, če kdo uporabi kakšno neprimerno besedo, in jih spodbudita, da se spoštljivo pogovarjajo med seboj. Povedala je, da marsikateri spor rešijo tudi s humorjem in da jima z možem pomaga, da sta med seboj usklajena, da se onadva dobro razumeta in da opaža, da tudi otroci črpajo ljubezen in spoštovanje iz njunega odnosa.

Foto: Tatjana Splichal

Video predstavitve:



Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh