Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marko Vozelj: Advent je prav posebno obdobje v letu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 02. 12. 2022 / 05:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2022 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marko Vozelj: Advent je prav posebno obdobje v letu
Marko Vozelj in Mojs3. FOTO: osebni arhiv

Marko Vozelj: Advent je prav posebno obdobje v letu

Glasba združuje in povezuje, zato nas adventni čas med drugim vabi, da ob njej in prek nje začutimo Božjo bližino. S tem se strinja tudi Marko Vozelj, ki je že več kot tri desetletja prisoten na slovenski glasbeni sceni.

Nekdanji član skupine Čuki od leta 2014 nastopa skupaj z zasedbo Mojs3, ki jo sestavljajo Matjaž Vlašič, Samo Jezovšek, Maj Vlašič, Marko Lednik, Štefan Šarkezi, pod imenom Marko Vozelj in Mojs3. Tudi letos skupaj z njimi pripravlja tradicionalni koncert »Zimska pravljica v Višnji Gori«. »Glasba nas lahko umiri in nam da čas za razmislek,« pravi Marko Vozelj.

Vstopili smo v adventni čas. Kako vi doživljate to obdobje leta?

To je prav posebno obdobje v letu. Če bi gledal samo z očmi, bi ga opisal kot čarobno, polno lučk in svetlečih izložb. Zaznamujejo ga tudi stojnice z dišečo hrano in pijačo, druženje in zabave, nakupovanje brez razsodnega premisleka. A vse to je le zunanji blišč, s katerim načeloma ni nič narobe in je, hočeš nočeš, del adventnega časa. A v zadnjih desetletjih je vse to povsem zasenčilo smisel in pomen adventa. Kot potrošniška družba smo se ujeli v ta krog lučk in svetlečih izložb.

Zame pa je to čas umirjanja. Tako kot se umiri narava, ki nam je z jesenskimi darovi napolnila kašče, če smo se seveda med letom potrudili, tako je smisel adventa priprava na božič. Ne samo navzven, ampak predvsem navznoter. Kljub temu, da smo glasbeniki v tem času še posebej zaposleni, pa je lahko tudi glasba tista, ki nas umiri in nam da čas za razmislek.

Marko Vozelj. FOTO: Roxpro

Kako se vaša družina pripravlja na prihod božiča?

Z odraščanjem hčerk se spreminja tudi pričakovanje božiča. Ko sta bili še mlajši, je bilo vse bolj čarobno in napeto. Začelo se je z izdelavo adventnih venčkov, s pisanjem pisma svetemu Miklavžu, peko piškotov, s skupno molitvijo ob prižiganju adventnih svečk in seveda postavljanjem jaslic na božični večer. Sledila je božična večerja z zahvalno molitvijo, odhod k polnočnici, končalo pa se je z odpiranjem daril na božično jutro, ki so se čudežno znašla pod božično jelko. Sedaj sta dekleti že gimnazijki, a večino teh čudovitih opravil ohranjamo še danes, kljub temu da hiter tempo življenja in šolske obveznosti včasih terjajo svoj čas.

Kako običajno preživite sveti večer? 

Sveti večer preživimo v družinskem krogu, ki ga največkrat razširimo še na stare starše, sestre in brate. Postavimo jaslice, sledijo molitev, družinska večerja in nato odhod k čarobni polnočnici. Čeprav štejem skoraj 55 let, na ta večer še vedno začutim nekaj neopisljivega, nekaj, kar je nekako onkraj časa in prostora, nekaj, kar razume le duša otroka. Tako kot se rodi božje dete, se v meni vedno znova vsako leto rodijo in pomladijo ljubezen, upanje in življenje. In to se mi zdi pravi smisel božiča in skrivnost svete noči.

Tako kot se rodi božje dete, se v meni vedno znova vsako leto rodijo in pomladijo ljubezen, upanje in življenje.

Katera je vaša najljubša božična skladba in zakaj?

Mogoče bo odgovor preveč pričakovan, a skladba Sveta noč se mi zdi najlepša božična skladba vseh časov. Tako čutna, milozvočna ter hkrati preprosta in mogočna je. Ker jo slišimo samo v tem času leta, vedno znova prebudi posebne občutke in slike v glavi. Zame je res kot najlepša obleka in nakit, ki jo oblečemo oziroma si ga nadenemo s spoštovanjem ob zelo posebnih in svečanih trenutkih.

V tem času naj bi se ljudje nekoliko »ustavili«, morda koga obiskali, mu posvetili svoj čas, a za glasbenike je ta čas pogosto še bolj delaven. Kje in kako boste razveseljevali občinstvo v decembrskem času?

Decembrski čas je res delaven za glasbenike. Z Mojstri bomo igrali praktično po vsej Sloveniji. Nastopili bomo na Ravnah na Koroškem, v Slovenskih Konjicah, v Višnji Gori in Velikih Laščah, silvestrovali pa bomo v Kranju. Podrobnejši podatki so na voljo na družbenih omrežjih. Veseli december bo res glasbeno in pevsko vesel in zabaven.

»Glasba je res univerzalna in povezovalna nota med vsemi ljudmi.« FOTO: Travnik

Omenili ste, da boste z Mojstri nastopili v Višnji Gori. Gre za tradicionalen koncert »Zimska pravljica v Višnji Gori«. Pripravljate kakšno posebno presenečenje?

Veseli smo, da se po dveh letih tako imenovanega koronskega obdobja spet vidimo na tradicionalnem koncertu »Zimska pravljica v Višnji Gori«, ki bo letos prav na božični dan, 25. decembra. Seveda se bomo kot vsako leto potrudili in občinstvo »pocrkljali« z našimi uspešnicami, kot so Oljke, rožmarin in sol, Le ne centimeter, Za vse življenje, Me boš še ljubila, Trta mojih dni, Prevečkrat, Ljubezen ni samo navada, Spomin na naju, Preprosto pašeš mi, našo najnovejšo priredbo Božič je za tebe, ki bo prav v naslednjih dneh prišla na radijske postaje in tudi uspešnicami drugih izvajalcev. Marko Vozelj in Mojstri se veselimo prijetnega druženja na lep božični dan. Lepo vabljeni v čudovito srednjeveško mestece Višnja Gora. Vstopnice so že v prodaji.

Kakšno je bilo sicer za vas v glasbenem smislu letu 2022? 

Seveda so se razmere tako doma kot v svetu umirile in lahko rečem, da se tudi na glasbenem področju stvari vračajo na svoje mesto. Nastopov je več in ljudje so željni sprostitve ob dobri glasbi, ob kateri si napolnijo baterije. Glasba je res univerzalna in povezovalna nota med vsemi ljudmi.

Kakšno je vaše voščilo oziroma želja za prihajajoče leto?

Za naslednje leto imam samo dve želji. Da prevladata strpnost in razumevanje med različno mislečimi in da svetovni voditelji z dialogom na miren način vzpostavijo mir na svetu. Če ni ljubezni, ničesar ni.


Nalaganje
Nazaj na vrh