Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marta Kos odstopila od kandidature za predsednico republike

Za vas pišejo:
Katja Zver, Janez Porenta
Objava: 30. 08. 2022 / 14:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 16:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marta Kos odstopila od kandidature za predsednico republike
Marta Kos zaradi osebnih razlogov izstopa iz volilne tekme za predsednico Republike Slovenije. FOTO: Facebook Marta Kos

Marta Kos odstopila od kandidature za predsednico republike

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos je odstopila od kandidature za predsednico republike. Kot razlog v sporočilu za javnost navaja »spremenjene okoliščine iz osebnih razlogov«.

O odločitvi Kosove in nadaljnjih korakih bodo v prihodnjih dneh govorili tudi organi stranke. Kot so še poudarili, se bodo osredotočili na lokalne volitve.

»Verjamem v solidarno Slovenijo, v državo, kjer se ljudje spoštujejo in si zaupajo ter drug drugemu pomagajo; verjamem v državo, ki bi ji rada odgovorno služila in vzpodbujala te ideale,« je ob svoji odločitvi zapisala Kosova.

Ob tem je zatrdila, da se bo za prej omenjene vrednote še naprej borila kot podpredsednica največje vladne stranke. Obenem se je zahvalila vsem, ki so že podprli njeno kandidaturo in poudarila, da ostaja zvesta podpornikom, kot tudi skupnim vrednotam in domovini Sloveniji, navaja STA

Ni zajahala zmagovalnega vala

Tako je torej ob poplavi vedno novih kandidatk in kandidatov za jesenske predsedniške volitve danes promet stekel tudi v obratno smer. V največji parlamentarni stranki Gibanju Svoboda, katere podpredsednica je, so računali, da bo Marta Kos zajahala zmagovalni val po prepričljivem aprilskem uspehu na državnozborskih volitvah.

Slabi obeti

Vendar pa se je takoj po najavi kandidature umaknila iz javnosti, odšla na dolg dopust in zgolj občasno komunicirala s sedmo silo. To se je poznalo tudi na javnomnenjskih raziskavah, ki so ji kazale bistveno slabše možnosti kot glavnima protikandidatoma Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju, ki sta se – v nasprotju z njo – takoj zelo dejavno lotila prepričevanja volivk in volivcev.

Zadnji Medianini javnomnenjski raziskavi sta Marti Kos namerili 11,4 % oziroma 14,1 % podpore, bistveno manj kot Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju.

Koalicijske stranke brez kandidata?

Skoraj natanko dva meseca po najavi kandidature (28. junija 2022) je torej Kosova od nje odstopila. Tako bo očitno Gibanje Svoboda ostalo brez kandidata za predsednika, kaj lahko pa se zgodi, da sploh nobena od koalicijskih strank ne bo šla s svojim kandidatom v boj. Takšno namero so že potrdili v SD, tudi v Levici zaenkrat sedijo križem rok.

Kako kažejo ankete?

Po zadnji anketi Mediane za POP TV bi Marto Kos volilo 11,4 % volivk in volivcev (Natašo Pirc Musar 28,7 %, Anžeta Logarja pa 25,4 %), po anketi Dela izpred tedna dni pa bi ime Marte Kos obkrožilo 14,1 % volivk in volivcev (Nataše Pirc Musar 26,1 %, Anžeta Logarja pa 23,4 %). Nobena od anket v zadnjem mesecu ji ni obetala preboja v drugi krog.

Kdo je Marta Kos?

Marta Kos je sicer nekdanja (prva) dopisnica RTV Slovenije iz Nemčije, tiskovna predstavnica vlade Janeza Drnovška in direktorica vladnega urada za informiranje, podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), veleposlanica v Berlinu (štiri leta) in v Bernu (tri leta), voditeljica treningov za švicarsko korporacijo Gustav Käser Training International.

Nalaganje
Nazaj na vrh