Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Martinovanje v New Yorku

Za vas piše:
Ivan Uršič
Objava: 10. 12. 2023 / 18:50
Oznake: Praznik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2023 / 19:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Martinovanje v New Yorku
Veselo druženje v dvorani cerkve sv. Cirila v New Yourku. FOTO: Ivan Uršič

Martinovanje v New Yorku

V drugi polovici novembra sva z ženo odpotovala čez lužo na obisk in malo za pomoč pri varstvu otrok k hčerki Heleni in njeni družini v bližini starega univerzitetnega mesta Princeton v zvezni državi New Jersey.

V nedeljo, 19. novembra, pred praznikom Kristusa Kralja smo se vsi skupaj po maši v zahvalo ob obletnici skupnega življenja zakoncev Rančigaj, že dolgo let v ZDA živeče družine ameriških Slovencev, udeležili organiziranega martinovanja v newyorški cerkvi sv. Cirila na Manhattnu, ki je od nakupa hiše in njene preureditve v cerkev leta 1916 vedno bila in je točka srečevanj ter druženja Slovencev v New Yorku. Že dobra tri desetletja jo vodi frančiškan Krizolog Martin Cimerman, letošnji zlatomašnik.

Kulturni program so letos popestrili vokalni ansambel Virilis, ki je zapel več znanih slovenskih narodnih in drugih pesmi ter navdušil več kot 100 navzočih.

Kvartet Virilis v cerkvi sv. Cirila. FOTO: Ivan Uršič

Martinovanje se je nadaljevalo v cerkveni dvorani v kletnih prostorih, ponovno organizirano prvič po izbruhu pandemije koronavirusa in zato toliko bolj praznično. Ker cerkev ne premore zvonov, so pritrkovalci iz Preserja zanimivo predstavitev pritrkovanja pripravili na podlagi videa, ponazoritev pritrkovanja v živo pa so izvedli kar s pomočjo cerkvenih zvončkov. Pristno in veselo slovensko vzdušje je znal ustvaril harmonikaš z domačimi vižami in napevi, ki smo jim s pesmijo pritegnili vsi navzoči. Manjkala ni niti tradicionalna pojedina, na koncu posladkana s potico in gibanico.

Vsa zahvala cerkvi sv. Cirila in njenemu upravitelju Krizologu Martinu za pomembno poslanstvo slovenstva in slovenske cerkve, ki ga tam tako srčno opravljajo. Naj skupaj s tradicionalnim martinovanjem v New Yorku še dolgo živijo!

Kupi v trgovini

Sveti Martin Tourski kot simbol evropske kulture
Družbena vprašanja
27,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh