Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mary Ann Glendon zavrnila odlikovanje notredamske univerze

Objava: 30. 04. 2009 / 07:12
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mary Ann Glendon zavrnila odlikovanje notredamske univerze

Na eni izmed najslavnejših katoliških univerz v Združenih državah Amerike, univerzi Notre Dame v zvezni državi Indiana, že nekaj mesecev poteka razprava o tem, ali je predsednik ZDA Barack Obama primeren za slavnostnega govornika ob zaključni podelitvi diplom in odlikovanj in ali si kot zagovornik pravice do splava zasluži častni naziv te znane katoliške univerze.

Na eni izmed najslavnejših katoliških univerz v Združenih državah Amerike, univerzi Notre Dame v zvezni državi Indiana, že nekaj mesecev poteka razprava o tem, ali je predsednik ZDA Barack Obama primeren za slavnostnega govornika ob zaključni podelitvi diplom in odlikovanj in ali si kot zagovornik pravice do splava zasluži častni naziv te znane katoliške univerze. Manj kot mesec dni pred zaključkom študijskega leta se je v razpravo vključila tudi Mary Ann Glendon, nekdanja veleposlanica Združenih držav Amerike pri Svetem sedežu.

Glendonova, profesorica na harvardski univerzi, ki se dosledno zavzema za pravico do življenja, je v odprtem pismu predsedniku univerze Johnu I. Jenkinsu zavrnila častno odlikovanje, ki naj bi ga ji podelili 17. maja letos, ob zaključku študijskega leta, po Jenkinsonovih besedah pa naj bi njen govor ob podelitvi ‘uravnotežil’ slavnostni dogodek.

Glendonova v pismu pojasnjuje, da je bila sprva ‘globoko ganjena’ ob novici, da bo prejela častno odlikovanje notredamske univerze in je takoj pričela sestavljati govor za podelitveno slovesnost. V marcu jo je predsednik Jenkins prek telefonskega klica obvestil, da ne bo imela govora ob zaključku študijskega leta, ker bo ta čast pripadla predsedniku Obami. Ko je izvedela za spremembo načrtov, piše Glendonova, je ‘naloga, ki je sprva izgledala sijajno, zaradi številnih dejavnikov nenadoma postala silno zapletena’.

Prvi dejavnik, ki ga omenja Glendonova, je njeno dolgoletno sodelovanje z Ameriško škofovsko konferenco, zaradi česar je bila osupla ob novici, da nameravajo na univerzi podeliti častni naziv novemu predsedniku. S tem dejanjem bi po njenih besedah omalovaževali dokument z naslovom ‘Katoličani v političnem življenju’, ki so ga napisali ameriški škofje.

Poleg tega je zaključek študijskega leta s podelitvijo diplom in odlikovanj slavnostni dogodek za diplomante in njihove družinske člane, zato ga na univerzi ne bi smeli izkoristiti za razpravo o ustreznosti slavnostnega govornika, ob taki priložnosti pa naj tudi ne bi podeljevali častnih nazivov nasprotnikom temeljnega cerkvenega nauka. Glendonovo namreč skrbi, da bo odločitev notredamske univerze glede povabila ameriškega predsednika neugodno vplivala na druge katoliške ustanove v Ameriki, ki bodo po njenem vzoru ne upoštevale nasvetov Ameriške škofovske konference.

Zato, tako Glendonova, z žalostjo v srcu zavrača častno odlikovanje in s tem kakršnokoli sodelovanje na podelitveni slovesnosti 17. maja, saj iz zgoraj navedenih razlogov ni pripravljena govoriti ob bok predsedniku Obami.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh