Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša ob ustoličenju papeža Frančiška v torek, 19. marca

Za vas piše:
M. M. Š. / news.va
Objava: 14. 03. 2013 / 07:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maša ob ustoličenju papeža Frančiška v torek, 19. marca

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je na kratki tiskovni konferenci napovedal program prvih obveznosti novega poglavarja katoliške Cerkve.

Mož, ki si kuha sam, uporablja prevozna sredstva javnega prometa in je preprost duhovnik. To je portret papeža Frančiška, kakor ga je naslikal njegov sobrat jezuit, vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, neposredno po oznanilu, da je bil 'Padre Jorge' – kot so ga verniki imenovali v Argentini – izvoljen za novega papeža.

Na prvi tiskovni konferenci po izvolitvi je p. Lombardi povedal, da je prvi papež iz vrst jezuitov v resničnem ignacijanskem duhu predvsem Božji služabnik in služabnik Cerkve. Po Lombardijevih besedah imajo jezuiti 'mednarodno vizijo in so pripravljeni služiti tam, kjer je to najbolj potrebno'. P. Lombardi je na tiskovni konferenci tudi priznal, da je bil sam kar malce pretresen ob vesti, da je novi papež jezuit: »Jezuiti o sebi razmišljajo kot o služabnikih, ne pa kot o cerkvenih avtoritetah.«

Eno izmed prvih dejanj papeža Frančiška je bil telefonski pogovor z upokojenim papežem Benediktom XVI. P. Lombardi je potrdil, da bo maša ob ustoličenju novega Petrovega naslednika v torek, 19. marca, na praznik sv. Jožefa, ob pol deseti uri dopoldan.

Napovedal je še slovesno bogoslužje ob sklepu konklava, ki ga prirejajo nocoj ob 17. uri v Sikstinski kapeli. Jutri, v petek, ob 11. uri, bo avdienca papeža za kardinalski zbor v Klemnovi dvorani. V soboto ob 11. uri bo imel papež Frančišek avdienco za vse časnikarje in predstavnike ostalih medijev, ki so poročali o konklavu – to napoved so v dvorani tiskovne konference pozdravili z bučnim aplavzom. V nedeljo pa bo papež z verniki opoldne na Trgu sv. Petra molil angelovo češčenje.

Danes bo sveti oče zasebno obiskal eno od Marijinih cerkva v Rimu, najverjetneje cerkev Marije Snežne, podrobnosti o tem dogodku pa bodo znane šele po koncu obiska.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh