Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša v malečniških katakombah

Objava: 02. 11. 2021 / 13:19
Oznake: Maša
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2021 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša v malečniških katakombah
Sveto mašo si bo mogoče ogledati v televizijskem prenosu. FOTO: Župnija sv. Peter pri Mariboru – Malečnik

Maša v malečniških katakombah

Župnija sv. Peter pri Mariboru – Malečnik vabi danes, v torek, 2. novembra 2021, na dan vseh vernih rajnih, k popoldanski sveti maši.

Maša bo ob 17. uri v lani obujenih znamenitih in edinstvenih malečniških katakombah pod župnijsko cerkvijo sv. Petra, za neposredni televizijski prenos pa bo poskrbela Nova24 TV.

KAJ? Sveta maša na dan vseh vernih rajnih. KJE? V katakombah pod župnijsko cerkvijo sv. Petra v Malečniku. KDAJ? V torek, 2. novembra 2021, ob 17. uri. KAKO? V živo ali v neposrednem televizijskem prenosu na Nova24TV.

O katakombah

Ob vstopu skozi poseben vhod na zunanji strani cerkve v Malečniku, kjer je napis »Bog se smili kreš. Verne duše vicah 1857«, stoji na vrhu stopnišča starodaven kamnit nagrobni spomenik s figuraliko smrti in Marijinim monogramom. Devetnajst stopnic vodi do edinstvenih katakomb (grobnice ali kripte) v Sloveniji, ki jih je dal leta 1730 postaviti takratni župnik dr. Janez Sittich. Kot je zapisano na župnijski spletni strani, so katakombe dolge 12 in široke 4 metre, v sprednjem delu je kamnit oltar Sv. Križa z vzidanimi relikvijami, njegov pločevinast del je poslikan z marmorizacijo.

64 grobnih niš

Katakombe se nahajajo pod skoraj celotno površino župnijske cerkve, v njih je na vseh štirih straneh kar 64 grobnih niš, od katerih je 14 zazidanih. V njih so pokopani duhovniki, pomembnejši krajani in posebej zaslužni za župnijo. Tik za oltarjem je častno mesto z desetimi grobnimi nišami. Tam počivajo zemeljski ostanki duhovnikov: Janeza Ferdinanda Knechtla pl. Knechtelshofna, Janeza Jurija Parthalottija, Urbana Vincencija Böchaimba, dr. Janeza Krstnika Sitticha in Jožefa Dornika. Posebnost katakomb sta na desni strani velik osarij (kostnica) in skrivnostni rov, za katerega še ni ugotovljeno, kam vodi.

Nalaganje
Nazaj na vrh