Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša v spomin kraljici Barbari Celjski

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 12. 07. 2017 / 10:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maša v spomin kraljici Barbari Celjski

V Pragi so včeraj obeležili obletnico smrti češke kraljice iz rodu celjskih grofov.

V stolni cerkvi sv. Vida na Hradčanih v Pragi so včeraj obhajali sveto mašo ob obletnici smrti češke kraljice Barbare Celjske. V bližino njenega groba, za katerim se je med obnovo stolne cerkve sredi 19. stoletja izgubila sled, so ob tej priložnosti položili cvetje. Kot poroča Radio Ognjišče, se je spominske slovesnosti udeležil tudi veleposlanik Slovenije na Češkem Leon Marc.



Barbara Celjska je bila hči Hermana II. in sestra Friderika II. Umrla je 11. julija 1451 v Melniku na Češkem. S svojim načinom življenja je presegla srednjeveški okvir družinskega življenja plemkinje: razvila je tip osveščene, samostojne in javno dejavne ženske, ki je imela tudi velik vpliv na politiko.

Poročena je bila z ogrskim kraljem Sigismundom Luksemburškim. Leta 1414 je bila kronana še za nemško in pozneje za češko kraljico. Pokopali so jo v katedrali sv. Vida na gradu Hradčani v Pragi. Leta 2013 so v katedrali odkrili spominsko obeležje trojni kraljici Barbari Celjski, ki ga je blagoslovil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh