Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša v spomin na Božjo služabnico Cvetano Priol

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 02. 2019 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2019 / 05:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maša v spomin na Božjo služabnico Cvetano Priol

V torek, 19. februarja, je bila v mariborski stolnici maša v spomin na Božjo služabnico Cvetano Priol.
V torek, 19. februarja, je bila v mariborski stolnici maša v spomin na Božjo služabnico Cvetano Priol, s katero so molili tudi za to, da bi se postopek za njeno beatifikacijo čim prej uspešno zaključil in bi jo mogli javno častiti kot blaženo in sveto.

Cvetana je bila velika v svoji veri

Generalni vikar Janez Lesnika je v pridigi omenil nekaj podatkov iz mladosti Božje služabnice Cvetane, ki jih je sama navedla v svojem dnevniku Darovana.

»V marsikateri stvari se kaže, da je Cvetana Priol nekaj izrednega in je v resnici svetniška osebnost. Njen dnevnik, prava literarna mojstrovina, zasluži, da ga večkrat vzamemo v roke, da nas spremljajo in spodbujajo njene globoke duhovne misli in da ob njej poglabljamo svoje duhovno molitveno življenje in utrjujemo svojo vero. Tudi priče, ljudje, ki so se s Cvetano srečevali in jo osebno poznali, potrjujejo, da je bila Cvetana nekaj posebnega, velika v svoji veri, zares svetniška osebnost. Ta pričevanja so zelo dragocena za napredovanje postopka njene beatifikacije.« Poudaril je njeno povezanost z Bogom, ki ji je v bolezni in trpljenju dajala moč, da je ostala pokončna in v globini srca uresničena in srečna.

»Zato je prav, da njen dnevnik večkrat prebiramo in se ob njej in njeni besedi krepimo svojo vero, svoje zaupanje v Boga,« so zapisali v sporočilu na spletni strani Nadškofije Maribor. »Predvsem pa je njeno svetniško življenje spodbuda, da bi se ji radi priporočali v trdnem zaupanju, da je naša priprošnjica pri Bogu. Radi in večkrat molimo za njeno beatifikacijo.« Ta se je uradno začel leta 2003.

Darovala se je za druge

Svetniška kandidatka se je rodila v Mariboru 16. februarja 1922. Cvetana Priol je najlepši del otroštva in mladosti preživela v hiši pod mariborsko Kalvarijo. Ob njej je stala tudi majhna kapelica, kamor je globoko verna družina Priolovih hodila molit in se priporočat nebeški Materi. Cvetani je bilo v veliko veselje krašenje majhnega oltarja. Sedemnajstletna se je v Križevi kapeli mariborske stolnice posvetila Bogu. Po končani osnovni šoli pri šolskih sestrah v Mariboru je maturirala na klasični gimnaziji, nato pa nadaljevala študij glasbe v Gradcu in Ljubljani. Poučevala je na glasbeni šoli v Mariboru in na domu ter vzgajala cerkvene organistke.

Bila je žena globoke in trdne praktične vere. Bila je zelo požrtvovalna, veliko se je darovala za druge. Središče njenega življenja je bila evharistija, mašo je zelo močno doživljala, brez obhajila pa ni mogla živeti. Zelo je častila tudi Marijo. Že v gimnaziji je začela okoli sebe zbirati dekleta in jih navduševati za evangeljski apostolat. Njena dekleta so bila predhodnice današnjih katehistinj; Cvetana jih je poučevala in duhovno oblikovala.

Leta 1947 se je začel križev pot njenega življenja, saj je vse do smrti bolehala za najrazličnejšimi boleznimi, ki so se vrstile druga za drugo: pljučnica, vnetje rebrne mrene, jetika, vnetje ledvic, trebušna gripa, hude bolečine v želodcu, izrastki na dvanajsterniku …

Njeno skrito mistično življenje in trpljenje, ki ga je sprejela kot božji dar, so razkrili šele njeni dnevniki, ki so izšli v knjigi z naslovom Darovana. Umrla je 11. avgusta 1973 v Mariboru. To je tudi njen godovni dan.

Na fotografijah vidimo preprosto dekle, kasneje ženo v zrelih letih resnega, a blagega obraza. Na freski na Kureščku je upodobljena kot dekle, ki prinaša polno naročje cvetja.

Prav na dan maše je minilo preteklo 130 let od smrti Cvetaninega očeta, profesorja Josipa Priola (1889 – 1969), znanega predvsem koz znanstvenika na področju sadjarstva.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh