Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša za domovino v ljubljanski stolnici

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 16. 06. 2020 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2020 / 13:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša za domovino v ljubljanski stolnici

Maša za domovino v ljubljanski stolnici

V sredo, 24. junija, je nadškof in predsednik SŠK Stanislav Zore daroval mašo za domovino ob državnem prazniku.

V sredo, 24. junija, je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore daroval mašo za domovino ob prazniku dneva državnosti.


Somaševanje škofov Cvikla, Zoreta in Bizjaka.

K zahvalni maši za domovino ob dnevu državnosti so bili povabljeni predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Pri bogoslužju so poleg vojaškega vikariata pri Slovenski vojski in zbora Slovenske filharmonije sodelovali tudi predstavniki enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

Čestitke za uspešno in zanesljivo delo v času korone

V pridigi je koprski škof dr. Jurij Bizjak dejal, da si pripadniki Cerkve kot državljani Republike Slovenije štejejo v čast, da lahko gostijo tudi najbolj odlične predstavnike državnih oblasti in predstavnike diplomatskega zbora. Vsem državnim oblastem izpred trideset let je čestital in se jim zahvalil za pogumno ustanovitev in razglasitev samostojne ter suverene države, vsem naslednjim in sedanjim državnim oblastem pa čestital ter se jim zahvalil za uspešno vodenje in upravljanje države.


Škof Jurij Bizjak se je zahvalil voditeljem države za uspešno delo.

Sedanjim državnim oblastem je še posebej čestital in se jim zahvalil tudi za njihovo uspešno in zanesljivo delo, ki so ga skupaj z zdravstveno stroko opravili ter ga še opravljajo v času korone.

Koliko sovražnosti in napadalnosti, žolča in strupa, zamerljivosti in maščevalnosti ...

Ko poslušamo ali beremo naša poročila in naše razprave, ni težko ugotoviti, koliko sovražnosti in napadalnosti, gneva in gnusa, žolča in strupa, zamerljivosti in maščevalnosti nosimo v svojih srcih, jih izlivajo na vse strani in v njih utapljajo drug drugega, je opozoril.

»Grozljivo je, s kakšno lahkoto toliko naših sredstev obveščanja nalaga polena na grmado in priliva olja na ogenj, ki že dolgo uhaja izpod nadzora!

Kralj Salomon pravi: 'Kdor stepa smetano, naredi maslo, kdor tepe po nosu, pretoči kri, kdor tepe po obrazu, povzroči spor!' (Prg 30,33).

Arabci imajo pregovor: 'Človeški sinovi kaznujejo dejanja, Alah kaznuje namene!' In naš pregovor: 'Greh se od neba odbije!'«

Z mečem ubija junak, obrekljivec z besedo

Spomnil je, da je na seznamu dvanajstih prekletstev, ki se nahaja v Peti Mojzesovi knjigi, na desetem mestu ta primer: »Preklet, kdor svojega bližnjega ubije na skrivnem! In vse ljudstvo naj reče: Amen!« (5 Mz 27,24).
Judovska razlaga v Targum Jonatan piše: »To prekletstvo ubijanja na skrivnem se nanaša na obrekovalca, ki dejansko ubija na skrivnem.«


Predstavniki družbeno-političnega življenja: predsedniki vlade, državnega zbora in republike

Naš pregovor pa pravi: »Z mečem ubija junak, obrekljivec z besedo.« Knjiga Razodetja razlaga: »Duše umorjenih z mečem počivajo v nebesih pod oltarjem« (Raz 6,9). Dodal je, da se duše umorjenih z besedo kot živi mrliči potikajo med nami – in ni jih tako malo.

S kakršno sodbo namreč sodite, s takšno boste sojeni

Škof Bizjak je spomnil tudi na deklaracijo človekovih pravic, ki namreč priznava med drugim tudi načelo: »Vsakdo, ki je obtožen kaznivega dejanja, ima pravico, da velja za nedolžnega, dokler ni spoznan za krivega v skladu z zakonom, v javnem postopku, v katerem so mu dane vse možnosti, potrebne za njegovo obrambo.« Kršitve deklaracije človekovih pravic veljajo za najhujše možne zločine.

Premalo se tudi spominjamo evangeljskega pravila: »S kakršno sodbo namreč sodite, s takšno boste sojeni, in s kakršno mero merite, s takšno se vam bo odmerilo.« (Mt 7,2.) In: »Resnica vas bo osvobodila.« (Jn 8,32.)

Zahvala za potrpežljivost ob vsakodnevnih žalitvah in sramotitvah


Predsednik države Borut Pahor pred vhodom v stolnico

Ob vsem tem je škof Jurij Bizjak dejal: »Zato bi kot državljan RS vsem navzočim in vsem odsotnim predstavnikom oblasti rad izrazil svoje iskreno spoštovanje in občudovanje ter zahvalo za vašo ponižnost in potrpežljivost, s katero prenašate vsakodnevne žalitve in sramotitve, podtikanja in sumničenja, zlobne domneve in ugibanja, laži in klevete, ki se dan za dnem zgrinjajo nad vas in proti vam in brezobzirno rušijo vaš ugled in vaše dobro ime, do katerega ima pravico vsak človek, koliko bolj pa vsi odlični izvoljenci in predstavniki ljudstva.«

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh