Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maska del običajne opreme tudi za porodnice

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 10. 2020 / 04:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2020 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maska del običajne opreme tudi za porodnice

Maska del običajne opreme tudi za porodnice

V ljubljanski porodnišnici je doslej brez zapletov rodilo 7 porodnic, pozitivnih na koronavirus.

Vseh sedem porodnic je imelo normalen poporodni potek, vsi novorojenci so bili skupaj z mamo in pri njih, med bivanjem v porodnišnici, niso zaznali okužb. FOTO: Oton Naglost



Porod v času epidemije novega koronavirusa je za vse vpletene svojevrstna izkušnja. Kljub prilagoditvam novim okoliščinam dela porodnišnica Ljubljana že ves čas od pojava koronavirusa posluje nemoteno, je sporočil predstojnik mag. Gorazd Kavšek, dr. med. Doslej je tam rodilo 7 porodnic, pozitivnih na koronavirus – 5 po naravni poti in 2 s carskim rezom, zadnjo so – po carskem rezu – skupaj z otrokom v dobrem stanju odpustili v ponedeljek. Porodi so brez zapletov potekali v popolni zaščitni opremi. Vseh sedem porodnic je imelo tudi normalen poporodni potek, vsi novorojenci so bili skupaj z mamo in pri njih, med bivanjem v porodnišnici, niso zaznali okužb.

Ločen covid-porodni blok

Ljubljanska porodnišnica ima za porodnice, okužene z novim koronavirusom, pripravljen covid-porodni blok, ločen od ostalega porodnega bloka, tudi z ločeno operacijsko dvorano. »Tudi pri tovrstnih porodih se trudimo, da kljub nekoliko drugačnemu režimu porodnici nudimo vso potrebno podporo med porodom. Protokol ukrepanja je v porodniškem delu enak kot pri covid-negativnih porodnicah, se pa razlikuje v delu zaščitne opreme in logistike zaradi varnosti v smislu preprečevanja prenosa okužbe. Tak porod je zato za osebje zelo zahteven, ker zahteva bistveno več logistike in opreme in je tako telesno kot psihično za osebje dosti napornejši,« je poudaril Kavšek.


Porodnišnica Ljubljana kljub prilagoditvam novim okoliščinam že vse od pojava novega koronavirusa posluje nemoteno. FOTO: splet


Prisotnost spremljevalca dovoljena

Porodnica med sprejemom in začetno porodno fazo nosi masko, v aktivni fazi poroda, ko večinoma uporablja tudi masko za lajšanje obporodnih bolečin, in med zaključno porodno fazo pa jo odstrani. Tudi v preteklosti so imele občasno porodnice ob znakih obolenja (denimo sezonska gripa) med porodom maske, »iz zdravstvenega vidika ni objektivnih razlogov, da bi to lahko bil problem, kvečjemu nasprotno,« je prepriča Kavšek. Doslej niso imeli s tem niti najmanjših težav. Trenutno je prisotnost spremljevalca pri porodu dovoljena, pridruži se lahko, ko je porodnica v porodni sobi in v aktivni fazi poroda, mora pa ves čas nositi masko in upoštevati druge zaščitne ukrepe.

Nepotrebni dvomi ustvarjajo le še več strahu

»Doživljanje poroda je intenziven čustveni proces, individualno pogojen z mnogoterimi dejavniki. Na eni strani so vse okoliščine, ki spodbujajo strah, na drugi vsi dejavniki, ki spodbujajo občutek varnosti. Vse, kar vzpodbuja strah, pomeni dodatno psihološko obremenitev in v zvezi s tem je bolj škodljiv dvom o varnosti nošenja maske kot dejanska nevarnost. Srčno upam, da v tem negotovem času, ki že sam po sebi vzbuja določeno mero anksioznosti, ne bomo preveč odpirali nepotrebnih dvomov, ki ustvarjajo le še več strahu in negotovosti,« opozarja Kavšek.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh