Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mateja Čalušić postala nova kmetijska ministrica

Za vas piše:
M. M.
Objava: 12. 01. 2024 / 14:05
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2024 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mateja Čalušić postala nova kmetijska ministrica
Matejo Čalušić je za novo kmetijsko ministrico podprlo 45 poslancev, 29 jih je bilo proti. FOTO: Katja Kodba/STA

Mateja Čalušić postala nova kmetijska ministrica

Potem ko je kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić v sredo prestala zaslišanje na odboru za kmetijstvo, je danes na izredni seji dobila podporo koalicijskih strank v državnem zboru, medtem ko so poslanci opozicijskih SDS in NSi glasovali proti.

V koaliciji menijo, da bo nova ministrica prava sogovornica kmetov. Predsednik vlade je dejal, da gre za odlično kandidatko, ki bo znala pokazati svoje odlike. Po njegovih besedah gre za osebo, ki predstavlja novo generacijo politikov, »politikov, ki ne živijo v preteklosti, politikov, ki razumejo, kaj pomeni skupnost, in ki je v resnici vse svoje življenje profesionalno in tudi osebno namenila povezovanju podeželskih skupnosti«.

Tomaž Lisec (SDS) je v razpravi povedal, da ima kandidatka sicer izobrazbo s pravega področja, vendar bi moral biti minister po njihovi oceni predvsem močna politična figura. Vprašal se je, zakaj je premier za ministrico ni predlagal že pred tremi meseci, če gre po njegovi oceni za najboljšo kandidatko, navaja STA. Kot je poudaril Lisec, kandidatke ne bodo podprli tudi zaradi njene podpore novelam zakona o zaščiti živali in zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Premier meni, da je Čalušićeva kot podpredsednica odbora za kmetijstvo pri noveli zakona o zaščiti živali »odigrala povezovalno in usklajevalno vlogo«, poslanec iz vrst Svobode Borut Sajovic pa je ocenil, da bo dobra sogovornica mladim kmetom, »ki bodo najbolj odgovorni za to, v katero smer bomo državo na kmetijskem področju razvijali naprej«.

Preberite tudi: Že pred prevzemom resorja si je Mateja Čalušić zrušila kredibilnost

Damijan Zrim iz vrst SD je poudaril, da je kmetijski resor za njihovo stranko eden pomembnejših. »Kmetijstvo je navsezadnje tudi del gospodarstva, kulture in naravovarstva. Časi za kmete in kmetijstvo so zahtevni tudi zunaj slovenskih meja.« V Levici se strinjajo, da je pred ministrico veliko izzivov. »Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prihaja v turbulentnem času, kritičnem tudi za pridelavo hrane, kmete, kmetovanje, živali in okolje,« je dejala Tatjana Greif.

Kandidatke tako kot v SDS niso podprli niti v NSi, kjer se bojijo, da bo nova ministrica kos novi funkciji. Njihova poslanka Vida Čadonič Špelič je v razpravi med drugim dejala: »Če njeno ministrovanje ne bo uspešno, bodo posledice za kmete, prehransko industrijo in seveda za nas potrošnike.« Po njihovi oceni mora kmetijski minister biti močan politik, ki bo v Evropi zagovarjal slovenska stališča, obdan pa mora biti z ekipo strokovnjakov, ki bodo kos lobiranju v tujini in doma.

Nalaganje
Nazaj na vrh