Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne Vojko Adamič, kandidatka za kmetijsko ministrico je poslanka Mateja Čalušić

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 01. 2024 / 16:43
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2024 / 07:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne Vojko Adamič, kandidatka za kmetijsko ministrico je poslanka Mateja Čalušić
Kandidatka za kmetijsko ministrico je poslanka Svobode Mateja Čalušić. FOTO: Katja Kodba/STA

Ne Vojko Adamič, kandidatka za kmetijsko ministrico je poslanka Mateja Čalušić

Predsednik vlade dr. Robert Golob je presenetil z izborom kandidatke za novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vse do danes je veljalo, da je ministrski stolček, izpraznjen od odstopa prejšnje ministrice Irene Šinko (v vmesnem času kmetijski resor začasno vodi obrambni minister Marjan Šarec), domala zagotovljen za upokojenega polkovnika Slovenske vojske in veterana vojne za Slovenijo Vojka Adamiča, da pa naj bi premier s predlogom za njegovo kandidaturo odlašal, ker je bil Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti zadržan v tujini.

Adamičeva košarica

Danes pa se je odvilo drugače: Vojko Adamič, sicer diplomirani zootehnik in zadnja leta profesionalni rejec koz, je namreč predsednika vlade obvestil, da se je po ponovnem temeljitem premisleku odločil, da umakne soglasje za svojo ministrsko kandidaturo. Tako je Robert Golob, enako kot že pri novem ministru za javno upravo, rešitev našel kar v poslanskih klopeh.

Kandidatka poslanka Mateja Čalušić

Za novo ministrico je namreč Državnemu zboru predlagal 37-letno poslanko Gibanja Svoboda Matejo Čalušić, ki je na predlanskih parlamentarnih volitvah kot politična novinka v volilnem okraju Koper 2 prepričala 7466 ali 43,32 % volivcev in volivk, kar je bil četrti najboljši strankin dosežek v volilnem okraju in peti v vsej Sloveniji.

Svetovalka za fitofarmacevtska sredstva in varstvo rastlin

Mateja Čalušić je diplomirana inženirka agronomije z diplomo z ljubljanske Biotehniške fakultete. Profesionalno kariero je gradila na področju razvoja podeželja in kmetijstva, specializirala se je s področja varstva kmetijskih rastlin. Kot kvalificirana svetovalka za fitofarmacevtska sredstva in varstvo rastlin je znanje delila v različnih specializiranih kmetijskih prodajalnah.

Povezala mlade istrske vinarje

Delovne izkušnje je pridobivala tudi v družinskem podjetju, ki se ukvarja z gradbenimi inštalacijami in gostinstvom. Zadnja leta je povezala in v okviru lokalne dobavne verige združila več mladih istrskih vinarjev. V svoji viziji izpostavlja potenciale Slovenije, ki bi po njenem lahko postala prepoznavnejša zelena destinacija, za kar bi bilo treba več vlagati v znanja in inovacije, vitalnost in konkurenčnost podeželja, spodbujati kratke dobavne verige in lokalno samooskrbo in zlasti poskrbeti za učinkovitejšo rabo naravnih virov in diverzifikacijo podeželskih skupnosti.

Ne med najdejavnejšimi poslanci

Ob nastopu poslanskega mandata je zasedla podpredsedniško mesto v državnozborskem odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v katerem dejavno sodeluje na več področjih. V dosedanjem delu mandata ni bila med najdejavnejšimi poslanci, po številu izgovorjenih besed je v spodnji tretjini (na 64. mestu), dejavnejša je bila po številu poslanskih vprašanj in pobud (13).

Kaj sledi?

Ministrsko kandidatko najprej – predvidoma v začetku prihodnjega tedna – čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom Državnega zbora, saj se mora po poslovniki v roku od treh do sedmih dni po vloženem predlogu kandidature predstaviti naprej njemu, nato pa jo morajo na seji potrditi še poslanci, kar se bo, če bo šlo vse po načrtih, prav tako zgodilo prihodnji teden.

Dosedanji ministri

Dosedanji ministri za kmetijstvo so bili: dr. Jožef Jakob Osterc (1990 in 1993–1997), mag. Jože Protner (1992–1993), Ciril Smrkolj (1997–2000), mag. Franc But (2000–2004), dr. Milan Pogačnik (2004 in 2008–2010), Marija Lukačič (2004–2007), Iztok Jarc (2007–2008), dr. Henrik Gjerkeš (2010), mag. Dejan Židan (2010–2012, 2013–2018), Franc Bogovič (2012–2013), dr. Aleksandra Pivec (2018–2020), dr. Jože Podgoršek (2020–2022), Irena Šinko (2022–2023).

Nova v vrsti poslanskih sprememb

Če bodo Čalušićevo potrdili za novo ministrico, bo prišlo do še ene v vrsti menjav v parlamentarnih klopeh v poslanski skupini Svobode v zadnjih mesecih. Spomnimo: namesto malo aktivnih Dejana Zavca in Martina Marzidovška sta septembra nadomestna poslanca postala Jurij Lep in Dejan Süč, namesto novega ministra za javno upravo Franca Propsa pa nedavno Jernej Žnidaršič.

V poslanske klopi podžupan Ilirske Bistrice?

Namesto Mateje Čalušić bi moral, glede na rezultate predlanskih državnozborskih volitev, v poslanske klopi sesti nekdanji zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, ki pa se je temu odpovedal že po odstopu z ministrske funkcije. Naslednji na seznamu je Aleksander Prosen Kralj, ki je že nadomestni poslanec (kozmični dež), naslednji pa Uroš Brežan, nekdanji minister za naravne vire in prostor. Če bo tudi on zavrnil mandat, bo nadomestni poslanec javnosti povsem neznani Boštjan Kerma, podžupan Ilirske Bistrice.

Nalaganje
Nazaj na vrh