Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ena ministrica sedla na vroči stol, druga izpregla

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 10. 2023 / 19:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2023 / 20:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ena ministrica sedla na vroči stol, druga izpregla
Irena Šinko ni več ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Ena ministrica sedla na vroči stol, druga izpregla

Medtem ko je ena dosedanja ministrica v vladi dr. Roberta Goloba odletela, je bila druga na novo ustoličena. Irena Šinko tudi uradno ni več ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Valentina Prevolnik Rupel pa je vendarle zasedla predolgo prazen vodstveni stolček na ministrstvu za zdravje.

Čeprav je dr. Valentina Prevolnik Rupel, z Golobovimi besedami, »najboljša izbira za ministrico za zdravje, saj ima ta hip najboljši uvid v sistemske izzive zdravstvenega sistema Slovenije«, jo je na današnji 49. izredni seji Državnega zbora podprlo »le« 48 koalicijskih poslank in poslancev (proti jih je bilo 17 opozicijskih), kar je dosti nižja podpora, kot jo je ob nastopu funkcije sredi tega mandata dobil prejšnji »novi« minister Boštjan Poklukar, ki je zamenjal dotedanjo ministrico za notranje zadeve mag. Tatjano Bobnar (prejel je 54 glasov, proti jih je bilo 31).

Kot na seminarju s tega področja

Sicer pa so koalicijski poslanci v razpravi ponovili, da je zdravstvena reforma še vedno prva prioriteta vlade, medtem ko so njihovi opozicijski kolegi zlasti opozarjali na neizpolnjene obljube, a prikimali, da je odločitev Prevolnikove za kandidaturo pogumna poteza. Zvone Černač (SDS) je prepričan, da nova ministrica področje zdravstva dobro pozna le v teoriji, tudi na predstavitvi na matičnem odboru so eno uro poslušali analizo stanja brez ponujenih konkretnih rešitev: »Kot bi bil na seminarju s tega področja, kjer se med seboj raziskovalci argumentirano bojujejo, kdo ima boljši pogled na stanje.«

Slalom med političnimi željami Goloba in stroko

Ko je ena ministrica ravno sedla na vroči stol, je druga izpregla: Državni zbor je namreč z 49 glasovi za (in glasom mag. Karmen Furman iz SDS proti) razrešil Ireno Šinko s položaja ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, potem ko je izgubila premierjevo zaupanje. Vida Čadonič Špelič (NSi) je ocenila, da je Šinkova »vozila slalom med političnimi željami Goloba in stroko, ki jo je glasno opozarjala na napake«. Po njenem je ministrica nekritično podpirala slabo vodenje uprave za varno hrano in »ni udarila po mizi, ko(t) bi morala«. Kmetijski resor začasno prevzema obrambni minister Marjan Šarec.

Kupi v trgovini

Novo
Vladavina
Filozofija in esejistika
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh