Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rekonstrukcija vlade: Irena Šinko in Uroš Brežan na izhodnih vratih

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 10. 2023 / 06:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2023 / 06:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rekonstrukcija vlade: Irena Šinko in Uroš Brežan na izhodnih vratih
FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Rekonstrukcija vlade: Irena Šinko in Uroš Brežan na izhodnih vratih

Napovedana jesenska rekonstrukcija vlade bo, kot kaže, zlasti rekonstrukcija ministrske ekipe iz kvote največje koalicijske partnerice, Gibanja Svoboda.

Medtem ko so štirje ministri Socialnih demokratov (Tanja Fajon, Matjaž Han, dr. Dominika Švarc Pipan, dr. Aleksander Jevšek) in trije ministri Levice (Luka Mesec, dr. Asta Vrečko, Simon Maljevac) trdno v sedlu, pa je po dveh že zamenjanih ministrih Gibanja Svoboda (mag. Tatjana BobnarDanijel Bešič Loredan) prav te dni na prepihu še nekaj njunih kolegov iz strankine ministrske kvote.

Kdo je na tapeti?

Poleg ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenove Duh, ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Felde, ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorja Papiča in celo ministra za okolje, podnebje in energijo mag. Bojana Kumra, njihove možne zamenjave se omenja bolj potiho, bo verjetno danes znana usoda trojice, ki skoraj zagotovo zapušča ministrsko ekipo.

Brez navedenih razlogov

Da bo izpregla, je že včeraj potrdila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki ji je predsednik vlade dr. Robert Golob v pogovoru dejal, da se razhajata, kar je »sprejela kot normalno dejstvo«, čeprav ji razlogov za svojo odločitev ni pojasnil. Premier naj bi ji sicer očital neučinkovitost uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Sama ne namerava odstopiti

Vendar pa, po dosedanjih izjavah Šinkove sodeč, ministrica, ki je tudi nazorsko predstavljala rahlo »opozicijo« v Golobovi vladi, ne namerava odstopiti sama, temveč naj bi pustila, da jo »razreši Državni zbor«, ki jo »je tudi imenoval«. Danes bi torej utegnilo postati jasno, ali bo predsednik vlade Državnemu zboru sam podal predlog za njeno razrešitev.

Na odstrelu tudi Brežan

Z ministrskega položaja se bržčas poslavlja tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki pa naj bi – po informacijah STA – odstopno izjavo danes podal sam. Nanj sicer letijo očitki zlasti zaradi prepočasnih postopkov pri izvedbi sanacijskih ukrepov po avgustovskih ujmah, Golob pa naj bi si na čelu resorja želel nekoga odločnejšega, operativnejšega in boljšega v komunikaciji.

Pa Sanja Ajanović Hovnik?

Seveda pa je na tapeti tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki ji je premier nedavno resda namenil besede podpore, a je izgubila podporo javnosti in si hkrati nakopala napoved interpelacije Poslanske skupine SDS, medtem ko so jo v drugi opozicijski stranki NSi že pred dnevi pozvali k premisleku o odstopu zaradi vseh očitkov, ki jih je deležna v zadnjih tednih.

Nalaganje
Nazaj na vrh