Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SDS bo interpelirala ministrico za javno upravo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 10. 2023 / 13:42
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 14:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
SDS bo interpelirala ministrico za javno upravo
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik se bo morala zagovarjati pred očitki iz interpelacije. FOTO: Ministrstvo za javno upravo

SDS bo interpelirala ministrico za javno upravo

Pregrešno drago potovanje na Visoki politični forum za trajnostni razvoj junija letos na sedežu ZN v New Yorku bi utegnil ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik drago stati. Predsednik SDS Janez Janša je namreč zoper njo napovedal interpelacijo.

Junija so ministrico v New York pospremile štiri njene kolegice iz kabineta, davkoplačevalce pa je službena pot petčlanske delegacije stala več kot 33.000 evrov. Ministrica je vse očitke o neupravičenosti udeležbe sodelavk ministrstva zavrnila in stroške ocenila kot razumne, tudi premier dr. Robert Golob je ob tem le zamahnil z roko.

Netransparentnost razdeljevanja javnih sredstev

Za nameček so na ministrico prileteli še očitki o netransparentnosti razdeljevanja javnih sredstev. Med glavnimi prejemniki sredstev z desetmilijonskega javnega razpisa za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju je tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi Kaja Primorac, hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do lanskega junija tudi ministrica.

Imamo pa v državi tudi druge probleme

»Že 10 dni je osrednja tema v Sloveniji ministrica za javno upravo. Kritike so več kot upravičene, imamo pa v državi tudi druge probleme,« je zapis na družbenem omrežju, v katerem je danes dopoldne napovedal interpelacijo zoper Sanjo Ajanović Hovnik, začel prejšnji predsednik vlade Janez Janša.

Življenje je vse dražje

»Že tri mesece je vlada ob vseh problemih brez ministra za zdravje. Obnova po ujmi je daleč od optimalne, zima prihaja. Migrantski pritisk na Slovenijo je najhujši po letu 2015, vlada pa obljublja nove nastanitvene kapacitete namesto zaščite meje in ljudi. V EMU inflacija pada, v Sloveniji raste. Življenje je vse dražje …,« je našteval Janša.

Pričakujejo enak rezultat kot pri ministru Loredanu

In nadaljeval: »Da vladi skrajšamo muke in omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi, bo Poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Pričakujemo sicer enak rezultat kot pri prejšnji desni roki premierja Roberta Goloba, ministru Danijelu Bešiču Loredanu

Očitki ministrici

Poslanec SDS Andrej Kosi je na novinarski konferenci ponovil Janševe besede, da se ob očitkih zoper ministrico glede netransparentnosti razpisa o financiranju nevladnih organizacij in pregrešno dragega potovanja v New York zakrivajo očitne težave, s katerimi se Slovenija ubada: »Priča smo visoki inflaciji, migrantski problematiki, še vedno ni znano niti ime novega ministra ali ministrice za zdravje, obnova dva meseca po ujmi teče zelo počasi, bliža se zima in samo od obljub ljudje ne morejo živeti.«

Pričakovati bi bilo, da bo ministrica sama odstopila

Dodal je, da so se za interpelacijo, ki je trenutno v pripravi, v SDS odločili, da vladi olajšajo delo. »Ob vseh upravičenih očitkih, navsezadnje tudi sicer na področju javne uprave ni bilo velikih premikov, bi bilo pričakovati, da bo ministrica sama odstopila – to je sicer njena lastna odločitev, bilo pa bi najbolj transparentno, če bi se to res zgodilo, saj v javnosti ne uživa več takega zaupanja kot prej,« je izpostavil Kosi.

V NSi ministrici že predlagali razmislek o odstopu

Da je interpelacija potrebna, njihovi glasovi pa ne, se je odzval vodja poslanske skupine druge opozicijske stranke NSi Janez Cigler Kralj in opozoril, da so ministrici že minuli teden javno predlagali razmislek o odstopu, saj si je z vsemi odprtimi frontami naložila takšno breme, da bo zelo težko opravljala svoje delo, in da razbremeni delo vlade, je pa odločitev v njenih in premierjevih rokah.

Ali kdo razume, kaj bomo za 10 milijonov € dobili od tega razpisa?

»Lahko pa ji poleg suma negospodarne rabe javnega denarja očitamo tudi vsaj malo čuden pristop h krepitvi nevladnega sektorja prek javnega razpisa, ki zdaj zelo buri duhove. Naslov javnega razpisa je: Krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju. Ali kdo v tej državi razume, kaj bodo Slovenke in Slovenci za 10 milijonov evrov dobili od tega razpisa?«

Nobenega koraka na področju reforme javne uprave

Po besedah Janeza Ciglerja Kralja v NSi ministrici Sanji Ajanović Hovnik očitajo še, da na področju reforme javne uprave ni bilo strojenega nobenega koraka. Reforma javne uprave je po njegovem prepričanju tam, kjer je bila pred dobrim letom – torej na točki nič, imamo samo načrte, obljube in časovnice.

Tretja ministrica na tnalu

To bo že tretja ministrica v tem mandatu, ki se bo morala zagovarjati pred očitki interpelatorjev. Prejšnji dve interpelaciji zoper (zdaj že nekdanjo) ministrico za notranje zadeve mag. Tatjano Bobnar (za 24, proti 50) in ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon (za 22, proti 52) sta bili novembra lani neuspešni.

Interpelacija o delu vlade brez glasovanja

Obenem je skupina poslank in poslancev marca letos vložila tudi interpelacijo o delu in odgovornosti slovenske vlade, o kateri je Državni zbor – brez glasovanja – razpravljal 19. aprila. Konec junija letos vložena interpelacija zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pa je postala brezpredmetna, ko mu je julija prenehala ministrska funkcija.

Doslej interpelacije zoper ministra za javno upravo še ni bilo

Vse štiri interpelacije v tem mandatu je sicer predlagala skupina opozicijskih poslank in poslancev s prvopodpisano vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec. Še zanimivost ob ošvrku zgodovine interpelacij v zadnjih treh desetletjih: doslej ni bila še nikdar vložena zoper ministra za javno upravo.

Nalaganje
Nazaj na vrh