Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbira kandidatke za kmetijsko ministrico »pozitivno presenečenje«

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 18. 05. 2022 / 13:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 14:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbira kandidatke za kmetijsko ministrico »pozitivno presenečenje«
Kandidatka za kmetijsko ministrico Irena Šinko. FOTO: Tamino Petelinšek STA

Izbira kandidatke za kmetijsko ministrico »pozitivno presenečenje«

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) kandidatko za kmetijsko ministrico Ireno Šinko označuje kot pozitivno presenečenje, saj je strokovna in pozna resor. Koalicijsko pogodbo pa ocenjujejo kot ohlapno.

»Po vseh imenih za kmetijskega ministra, ki so krožila, je Irena Šinko kar pozitivno presenečenje,« je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik KGZS Roman Žveglič

Koalicijsko pogodbo pa je ocenil kot ohlapno, tako da, daje možnost delovanja v različne smeri. V zbornici si od nove vlade želijo posluh za kmete, ki so najšibkejši člen v prehranski verigi. Pričakujejo tudi regulacijo zaradi povečanja stroškov, ki mu rast odkupnih cen ne sledi.

Prav tako je izbiro Šinkove ocenil kot dobro tudi predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. »Po vsem tem, kar smo gledali in poslušali zadnje tedne, smo z izbiro na koncu celo zadovoljni,« je dejal za Dnevnik in Večer in dodal, da je bila Šinkova kot direktorica sklada kmetijskih zemljišč in gozdov načelna ter da si želijo, da bo takšna tudi kot ministrica.

Kdo je Irena Šinko?

Šinkova je po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike ter univerzitetna diplomirana pravnica. Trenutno pa opravlja delo višje svetovalke na oddelku za okolje in prostor na Upravni enoti Murska Sobota. Pred tem je bila osem let direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. 

Obljube nove koalicije

Koalicijska pogodba na področju kmetijstva navaja, da bodo spodbujali trajnostno in ekološko kmetovanje, podpirali mlade, ki vstopajo v kmetovanje, ekoturizem in uporabo novih tehnologij ter da bodo zmanjšali rabo in okrepili nadzor nad rabo fitofarmacevtskih sredstev in spodbujali večji delež samopreskrbe, prav tako bodo podprli ukrepe za bolj humano ravnanje z živalmi, navja STA.

Dobavne verige skrajšane – manj posrednikov

Nova koalicija namerava tudi spodbujati trajnostno kmetijstvo, načrtuje pospešeno prilagajanje učinkom podnebnih sprememb in krepitev kratkih (zelenih) dobavnih verig. Lokalnim kmetovalcem bodo glede na pogodbo omogočali večjo dostopnost možnosti prodaje pridelkov lokalnim kupcem, s čimer bodo dobavne verige skrajšane in bo manj posrednikov, s tem pa se bo olajšalo tudi prilagajanje kmetijskih gospodarstev podnebnim spremembam.

Predvideno je še, da bodo sredstva EU poleg v zeleni prehod in digitalizacijo javnega in zasebnega sektorja ciljno usmerili tudi v digitalizacijo kmetijskega sektorja.


Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh