Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Franc Props in Jože Novak nova ministra

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 12. 2023 / 14:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2023 / 15:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Franc Props in Jože Novak nova ministra
Nova ministra mag. Franc Props (levo) in Jože Novak in predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Katja Kodba/STA

Franc Props in Jože Novak nova ministra

Novi minister za naravne vire in prostor je Jože Novak, za javno upravo pa Franc Props. Oba so namreč večinsko podprli (koalicijski) poslanci na današnji 57. izredni seji Državnega zbora. Tako je po odhodu Irene Šinko izpraznjeno le še mesto ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

O obeh kandidatih za ministra so poslanke in poslanci glasovali v paketu. Med 75 navzočimi je ZA glasovalo 49 poslancev (treh koalicijskih strank in poslanca manjšin), PROTI pa 26 opozicijskih. Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek ni bila prisotna pri glasovanju, medtem ko je pobudnik Platforme Sodelovanja dr. Anže Logar glasoval enako kot (še vedno) njegova poslanska skupina SDS, torej PROTI.

Namesto Uroša Brežana in Sanje Ajanović Hovnik

Oba nova ministra, ki sodita v kvoto največje vladne stranke Svobode, sta že prisegla pred Državnim zborom. Jože Novak je vodenje ministrstva za naravne vire in prostor prevzel iz rok Uroša Brežana, mag. Franc Props pa vodenje ministrstva za javno upravo iz rok Sanje Ajanović Hovnik. Oba dovčerajšnja ministra sta odstopila v začetku letošnjega oktobra. V zadnjih dveh mesecih sta izpraznjena resorja kot v. d. vodila Alenka Bratušek in Klemen Boštjančič.

Rezultat glasovanja o novih ministrih. FOTO: zajem zaslona/TVS3

Bo nadomestni poslanec Jernej Žnidaršič?

Ker je bil Props doslej poslanec, ga bo v klopeh Državnega zbora po prevzemu ministrske funkcije moral zamenjati nadomestni poslanec. Naslednji po deležu prejetih glasov med kandidati stranke Svoboda v volilni enoti Novo mesto na lanskih aprilskih volitvah je bil Jernej Žnidaršič, ki je v volilnem okraju Sevnica prepričal 31,84 % volivk in volivcev. Žnidaršič je Svobodin občinski svetnik v Sevnici, sicer pa zaposlen v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi.

Med manj aktivnimi poslanci

Mag. Franc Props sicer v letu in pol novega mandata Državnega zbora ni bil med najaktivnejšimi poslanci. Po podatkih Parlametra je bil resda med 10 največkrat prisotnimi na glasovanjih (98 %), po številu izgovorjenih besed na sejah pa je pristal precej bolj pri repu, na 67. mestu z 39858 izgovorjenimi besedami. Povprečno je imel na sejo manj kot en govor, skupno pa je izrekel 3 poslanska vprašanja ali pobude.

Predlog SDS brez podpore

Nato pa so poslanci predlog novele Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (oz. o evidentiranju delovnega časa), ki so ga z namenom črtanja nedavno uveljavljene spremembe vložili v SDS, ocenili za neprimeren za nadaljnjo obravnavo, čeprav sta obe opozicijski stranki vztrajali, da je vladna novela neživljenjska. V koaliciji so odgovarjali, da zbirajo pripombe in bodo po potrebi zakon prilagodili. Glasovalo je 73 poslank in poslancev, od tega 26 opozicijskih ZA, 45 koalicijskih pa PROTI, manjšinska poslanca sta bila vzdržana.

Nalaganje
Nazaj na vrh