Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj se dogaja med Anžetom Logarjem in SDS?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 06. 12. 2023 / 11:07
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2023 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj se dogaja med Anžetom Logarjem in SDS?
Logarjeva Platforma Sodelovanja ima zaenkrat še status društva. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj se dogaja med Anžetom Logarjem in SDS?

Izvršilni odbor SDS (IO SDS) je po včerajšnji redni seji sprejel izjavo, v kateri Logarjevo društvo Platforma Sodelovanja, ustanovljeno konec maja, vidijo kot novo stranko v nastanku. V izjavi so tako med drugim zapisali: »V primeru, ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam volivcem in podpisani pogodbi tekom mandata ustanavlja novo stranko, ali ko se okrog t. i. novega obraza preformirajo obstoječe politične stranke, si volivci zaslužijo vsaj odprte karte.« Logar odgovarja, da glede političnega udejstvovanja zunaj SDS ni sprejel nobene odločitve.

Po oceni IO SDS razprava na zadnji seji Poslanske skupine SDS ni dvoma, da aktualni poslanec SDS Anže Logar ustanavlja novo stranko. V izvršilnem odboru stranke menijo, »da v obstoječih razmerah ni čas za drobitev demokratičnih sil, ampak je potrebno njihovo združevanje ter aktivno ustvarjanje programske alternative stagnaciji in kaosu, ki ga ustvarja levičarska vladna koalicija«.

Poslanci naj spoštujejo voljo volivcev

Kot še zapisali, v IO SDS pričakujejo od poslank in poslancev, ki so izvoljeni na kandidatnih listah stranke, da bodo spoštovali voljo volivcev ter svoj poslanski mandat dokončali v okviru stranke. »SDS je dokazala, da je široka in demokratična stranka in da dopušča odstopanja od enotnega glasovanja celo v primerih, ko gre za ustavne spremembe, kot se je to zgodilo pred kratkim ob drugačnem glasovanju poslanca Logarja.« Naj spomnimo, da je Logar kot edini poslanec SDS oktobra podprl sklepu o začetku postopka za spremembo ustave.

Volivci si zaslužijo odrte karte

Če poslanec obstoječe stranke ustanavlja novo stranko, si volivci zaslužijo vsaj odprte karte, piše v nadaljevanju izjave: »Prikrivanje tega namena vse do zadnjih mesecev pred volitvami v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo. V interesu volivcev in poštene volilne tekme je, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo.«

Preberite tudi: Anže Logar ni več predsednik Sveta SDS, naslednik že znan

Logarja ne izključujejo iz stranke

IO SDS kljub temu ne predlaga izključitve poslanca Logarja iz stranke oziroma iz poslanske skupine in obžaluje »ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter škodljivo drobljenje sil. Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev slej ko prej sprejeti poslanec sam. Zaradi poštenega odnosa do volivcev in do javnosti pa je treba vedeti, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju«.

Odgovor Anžeta Logarja

Na izjavo IO SDS se je na platformi X že odzval Anže Logar, v katerem je zapisal, da glede svojega političnega udejstvovanja »zunaj stranke SDS nisem sprejel prav nobene odločitve. To sem večkrat jasno poudaril. /…/ Platforma Sodelovanja ni družbeno-politični projekt, ampak družbeno-koristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji.«

Nalaganje
Nazaj na vrh