Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anže Logar ni več predsednik Sveta SDS, naslednik že znan

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 11. 2023 / 06:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2023 / 07:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anže Logar ni več predsednik Sveta SDS, naslednik že znan
Po dr. Anžetu Logarju bo na čelu Sveta SDS Zvone Černač. FOTO: Tatjana Splichal in FB Zvone Černač

Anže Logar ni več predsednik Sveta SDS, naslednik že znan

Iz opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) so sinoči obvestili o zamenjavi na mestu predsednika Sveta SDS.

Svet SDS je najvišji strankin organ med dvema kongresoma, ki volita predsednika, izvršilni odbor in nadzorni odbor stranke. Dovčerajšnji predsednik Sveta SDS je bil poslanec in lanski kandidat za predsednika države dr. Anže Logar, podpredsednik pa (ravno tako poslanec) Rado Gladek. Včeraj je Logar nepreklicno odstopil s tega položaja, nasledil ga je še en član poslanske skupine SDS Zvone Černač.

Kdo je Zvone Černač?

Černač je dolgoletni poslanec, v času druge Janševe vlade minister za infrastrukturo in prostor, v času tretje pa minister brez resorja, pristojen za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo. Znotraj stranke vodi Odbor za infrastrukturo in prostor pri novonastalem Strokovnem svetu SDS. Z ženo in tremi otroki živi v Postojni, v tej občini je bil več let tudi nepoklicni podžupan. Njegovo vodilo je: »Glej daleč, in ko misliš, da že gledaš daleč, glej še dlje!« (Robert Baden-Powell)

Logar se je opravičil

Petkova redna seja Sveta stranke v Brežicah je sicer minila brez prisotnosti Anžeta Logarja, ki pa je svojo odsotnost predhodno opravičil. Kot so zapisali v SDS, je Logar s funkcije odstopil, ker se želi bolj posvetiti aktivnemu udejstvovanju v okviru društva Platforma Sodelovanja, ki ga je ustanovil letos in ki prihodnji teden pripravlja že drugo okroglo mizo, tokrat na temo duševnega zdravja.

V pojasnilu na Facebooku: Grem …

Svojo odločitev o odstopu je dr. Anže Logar pojasnil v zapisu na družbenem omrežju. »Grem … Drži. Odstopil sem. Pravijo, da moraš kot posameznik znati oceniti, kdaj je čas za prevzem odgovornosti. V politiki pa je dobro znati tudi oceniti, kdaj je prišel pravi čas, da krmilo predaš naprej. V imenu nove svežine, napredka, spremembe smeri ali preprosto zaradi notranjega občutka,« je zapisal.


Kultura dialoga v slovenskem družbenem okolju

Ker misli, da je ta čas nastopil zdaj, je včeraj nepreklicno odstopil kot predsednik Sveta SDS, saj da je v politiki vselej ravnal tako, kot mu je veleval notranji občutek, in tudi tokrat mu pravi, da je čas. »Želja po aktivnem udejstvovanju v okviru nepolitičnega društva Platforma Sodelovanja mi nalaga, da v prihodnje več pozornosti namenim kulturi dialoga v slovenskem družbenem okolju. Ni ravno popularno. Posebej ne te dni, ko smo priča pravemu 'power playu' slovenske politike. A je ravno zato še bolj pomembno,« je pojasnil Logar.

Za dolgoročni razvoj in napredek ni hujšega kot enoumje

Različne poglede, ki jih je prinašal v notranje razprave kot član stranke SDS, zdaj predaja na ramena drugih in opozarja, da so odprte glave dobrodošle, saj za dolgoročni razvoj in napredek ni hujšega kot enoumje – v stranki in zlasti v slovenski družbi. Od včeraj je tako dr. Anže Logar član SDS brez funkcije v hierarhiji stranke, s čimer marsikoga razbremenjuje samospraševanja o njegovem delovanju.

Ostaja v poslanski skupini SDS

Kot poslanec pa ostaja v poslanski skupini SDS. »Kot dejaven politik z željo po vsebinskem prispevku k razvoju Slovenije. Glasoval bom za dobre predloge in se trudil v politiko prinašati zdrav razum in duh sodelovanja. Naj bo to dobrodošlo, še zlasti v času, ko pri nekaterih na glasovanje vpliva celo kozmični dež,« je še zapisal dovčerajšnji predsednik Sveta SDS.

Na začetku nečesa velikega

Pred skoraj natanko letom dni je v javnosti močno odmevala njegova napoved, da smo na začetku nečesa velikega. »Novembra 2023 sem še vedno 'alive and kicking'. Držim obljubo. Želja po aktivnem ustvarjanju Platforme mi to nalaga. Če vas to, kar počnem, ne moti, ste več kot vljudno vabljeni, da se mi pridružite v Platformi Sodelovanja, v kateri bomo skupaj iskali odgovore na vsakdanje probleme. Prek tega, kar nas povezuje, ne deli,« je svoj zapis zaključil dr. Anže Logar.

Prepričal več kot 46 % volivcev

Logar je že tretji mandat poslanec SDS. Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu EU je bil uradni govorec predsedstva, v prejšnji vladi pod vodstvom Janeza Janše pa minister za zunanje zadeve. Lani se je kot neodvisni kandidat potegoval za predsednika države in bil najuspešnejši v prvem krogu, v drugem pa premoč priznal dr. Nataši Pirc Musar, vseeno pa prepričal več kot 46 % volivk in volivcev.

Mesto prepustil Hojsu

V preteklosti je bilo njegovo ime večkrat omenjano v špekulacijah o možnem novem predsedniku SDS po odhodu Janeza Janše, vendar pa je prvi rez s stranko storil po lanskih lokalnih volitvah, ko je – nezadovoljen z rezultatom – odstopil kot predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana. Na čelu ga je nasledil njegov ministrski kolega v prejšnji vladi Aleš Hojs.

Nalaganje
Nazaj na vrh