Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se bliža »nekaj velikega« dr. Anžeta Logarja?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 01. 2023 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2023 / 22:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se bliža »nekaj velikega« dr. Anžeta Logarja?
Kako bi dr. Anže Logar najbolje unovčil v zadnjem letu pridobljen politični kapital? FOTO: Tatjana Splichal

Se bliža »nekaj velikega« dr. Anžeta Logarja?

Zadnja javnomnenjska raziskava Ninamedie je prvič doslej povsem na vrh ustoličila predsedniškega kandidata in poslanca SDS dr. Anžeta Logarja, ki je začel tudi pogovore s sogovorniki različnih ideoloških pedigrejev o »konvenciji za prihodnost«, ki jo je napovedoval že po 2. krogu predsedniških volitev.

Nadaljnja politična pot dr. Anžeta Logarja je nejasna in visi v zraku. Po eni strani še vedno sodeluje na sejah poslanske skupine SDS in na kolegijih predsednika stranke Janeza Janše, udeležil se je tudi – v nasprotju z nekdanjimi ministri NSi – srečanja ministrske ekipe prejšnje vlade, po drugi strani pa se je, po poročanju N1, v minulih dneh na kosilu srečal z nekdanjim predsednikom Borutom Pahorjem in na kavi z nekdanjim premierjem dr. Mirom Cerarjem.

Marko Pavlišič je politični komentator in nekdanji poslanec. FOTO: Faktor/zajem zaslona

Je torej »nekaj velikega«, kar je napovedoval že ob predsedniških volitvah, vse bližje? Kako bi najbolje unovčil v zadnjem letu pridobljen politični kapital? Ali je tudi po novembrskih volitvah zadržal smer in pot, ki si jo je tlakoval v predsedniški tekmi? Koliko je prostora na politični sredini za nov strankarski projekt? Vse to smo v kratkem pogovoru za spletno Družino povprašali političnega komentatorja in nekdanjega poslanca Državljanske liste Marka Pavlišiča.

Odgovarjal je politični komentator in nekdanji poslanec Državljanske liste Marko Pavlišič

Da smo na pragu nečesa velikega, je po 2. krogu predsedniških volitev dejal dr. Anže Logar. Se ta »nekaj velikega« nakazuje vsaj že v obrisih? 

Res ne bi špekuliral o tem, bo že čas oz. Anže pokazal svoje. Je pa pri »velikih« projektih timing zelo pomemben. Če začneš prezgodaj, se lahko do cilja že skuriš oz. te skurijo, po drugi strani pa je dr. Logar dobil s predsedniško kampanjo neko pozitivno javno podobo, ki pa s časom mineva.

Kako bi po vašem mnenju Logar najbolje unovčil kapital iz predsedniške tekme?

Žal ne poznam natančno razmer znotraj SDS, da bi lahko ocenil, ali lahko dr. Logar svoje cilje doseže znotraj ali le zunaj obstoječe stranke. Če se odloči za samostojno pot, ima vsekakor možnosti, da pobere del bolj desne sredine, vprašanje pa je, koliko lahko poseže na področje leve sredine. Ob mojem poudarjenem nepoznavanju razmer znotraj SDS pa bi vseeno opozoril, da lahko s pridobljenim kapitalom iz predsedniške tekme poizkusi tudi reformirati SDS in jo premakniti v bolj pozitivno, a še vedno opozicijsko stranko.

Slovenija potrebuje resno socialno-liberalno stranko, kar je v Sloveniji sredina. Tako kot potrebujemo tudi resno krščansko-demokratsko in resno laburistično stranko.

Ali Logar tudi po predsedniških volitvah, kot poslanec, nadaljuje nekonfliktno, dialoško, prijazno in sredinsko držo, kakršno je zavzel v predsedniški tekmi?

Absolutno. Nenazadnje je bil takšen že pred predsedniškimi volitvami, tako da je povsem na mestu tudi ocena, da drugače sploh ne zna, ker on to enostavno je.

Na kosilu z Borutom Pahorjem in na kavi z dr. Mirom Cerarjem je bil Logar opažen zadnje dni. Se rojeva nov strankarski projekt nekaterih uveljavljenih političnih obrazov?

Moram priznati, da bi bila kombinacija Pahorja, Cerarja in Logarja kar zanimiv eksperiment. Ne verjamem pa, da bi se 1+1+1 seštelo v 3. Za začetek bi se morali zmeniti, kdo je tisti, ki vodi, ki bo prevzel predsedniško mesto, če takšen podjem uspe. In kaj je cilj preostalih dveh? Osebno menim, da je Cerar svoje adute že porabil, Pahor pa za uspeh ne potrebuje Logarja. Če pa bi uspel Logar oba vključiti, ne kot aktivna akterja, temveč bolj kot svetovalca ali modreca, bi se s tem sam precej uspešno pozicioniral bolj v sredino, kar bi mu seveda koristilo. To se mi zdi nekako tudi najbolj logična razlaga kosila, je pa seveda to le moja špekulacija.

Moram priznati, da bi bila kombinacija Pahorja, Cerarja in Logarja kar zanimiv eksperiment. Ne verjamem pa, da bi se 1+1+1 seštelo v 3.

Koliko je prostora za nov projekt na politični sredini v Sloveniji?

Veliko. Pozitivna Slovenija, SMC, Gibanje Svoboda so vsi uspeli zmagati s to sredino. Sredina hrepeni po svojem odrešeniku, ki pa ga približno tako hitro, kot sprejme, tudi zavrže. Ljudje si želijo obljube, realnost pa njihove izvedbe pač ne dopušča. Pošteno se lahko ljudem obljubi le znoj in garanje, kar pa se ne sliši ravno kot nekaj, kar bi si ljudje res želeli. Pravično nagrajevanje, pravične cene, pravična delitev se sliši precej bolje, res pa imamo ljudje zelo različne poglede na to, kaj je pravično. Upam, da se je na preteklih izkušnjah in napakah dr. Logar (oziroma kdorkoli se bo podal v ta prostor) kaj naučil in mu bo uspel projekt, daljši kot en mandat. Slovenija potrebuje resno socialno-liberalno stranko, kar je v Sloveniji sredina. Tako kot potrebujemo tudi resno krščansko-demokratsko in resno laburistično stranko.

Nalaganje
Nazaj na vrh