Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anže Logar ustanavlja nazorsko pisano Platformo sodelovanja

Janez Porenta
Za vas pišejo:
Janez Porenta, M. P.
Objava: 31. 05. 2023 / 07:15
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anže Logar ustanavlja nazorsko pisano Platformo sodelovanja
Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja pod okriljem poslanca SDS Anžeta Logarja. FOTO: Boštjan Podlogar/STA

Anže Logar ustanavlja nazorsko pisano Platformo sodelovanja

Malce več kot pol leta po drugem krogu predsedniških volitev, v katerem je moral rahlo premoč priznati dr. Nataši Pirc Musar, ustanavlja danes dr. Anže Logar svoje društvo, imenovano Platforma sodelovanja, ki je »odprto za vse, ki prisegajo na kulturo dialoga«, kot piše v vabilu na ustanovni zbor.

Dr. Anže Logar, sicer poslanec opozicijske SDS, je ustanovitev društva, v katerem bodo po njegovih besedah razpravljali zlasti o trenutno ključnih izzivih v družbi in o temah, pomembnih za prihodnost politično preveč razdeljene Slovenije, napovedoval vse od jesenskih predsedniških volitev. Prva ugibanja o ustanovitvi lastne stranke, s čimer bi unovčil izjemen kapital (v drugem krogu volitev je namreč prepričal 414.029 ljudi), je sprožil s pomenljivimi besedami, da »smo na pragu nečesa velikega«. Odtlej se je Logar v javnosti spretno izogibal komentiranju platforme, o kateri je znano le, da se bo osredinila na razpravo o prihodnosti Slovenije in se oglašala o perečih družbenih in političnih temah.

Koga je privabil k sodelovanju?

Društvo s polnim imenom Platforma Sodelujmo za prihodnost ima 12 ustanovnih članov. Poleg Logarja in danes izvoljene podpredsednice Romane Jordan so to še vodja kabineta nekdanjega predsednika Boruta Pahorja Alja Brglez, poslanka SDS Eva Irgl, profesor evropskega prava na Novi univerzi Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, nekdanji minister za izobraževanje iz kvote SD Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar, gospodarstvenik Igor Hustič, nekdanji minister za digitalni razvoj iz tretje Janševe vlade Mark Boris Andrijanič in podjetnik Mirko Požar.

Za sproščeno Slovenijo

"Zapustimo kavč cono nemega opazovanja in začnimo skupaj oblikovati odprto, sproščeno in zdravorazumsko Slovenijo," je pozval. Kot je dejal, ga odzivi ob napovedi oblikovanja društva prepričujejo, da jih je veliko, ki razmišljajo na ta način. Po Logarjevih besedah bo platforma vsakemu ponudila, da pove svoje mnenje, sodeluje s svojim predlogom in postane del konvencije o prihodnosti Slovenije.

Kot je napovedal, bodo na okroglih mizah, pogovorih in razpravah govorili od spodbudnem gospodarskem okolju, sodobnih tehnologijah in umetni inteligenci, zdravstvu, mladih, duševnem zdravju, sodstvu, medijih in okolju. "Ne bo tabu tem, bodo pa kompetentni sogovorniki, katerih mnenja bomo združili v paket ukrepov za prihodnost Slovenije," je napovedal Logar.

Prostor, kjer se srečujejo različno misleči s skupno vizijo Slovenije

»Srečal sem se z mnogimi. Pogovarjal o najrazličnejših stvareh. Poslušal in iskal tisto, kar nas združuje. Kajti Platforma sodelovanja je prav to: prostor, kjer se srečujejo različno misleči s skupno vizijo Slovenije. Družba, ki zna sodelovati. In povezati vse dobro. Pregnati zatohlost in pokazati, da je pot. Le po njej moramo stopiti. Pa kakšen klanec premagati, seveda,« je v vabilo pred današnjo ustanovitvijo (ob 9.30 v ljubljanskem hotelu in kongresnem centru Grand Plaza) zapisal dr. Anže Logar, ki ne želi špekulirati, ali je društvo dejansko tudi odskočna deska za ustanovitev stranke po vzoru nekdanje Virantove Državljanske liste.

Dobrodošla popestritev v slovenskem političnem prostoru

V ponedeljkovem pogovoru za televizijsko oddajo 24ur zvečer je Logar namignil, da je zamisel o ustanovitvi nove politične stranke doslej sicer zavračal, da pa bodo, če na političnem parketu ne bo zanimanja za društvo, »najverjetneje razmislili tudi o prihodnjem koraku«. Na ustanovitev Logarjevega društva se je minuli teden odzval tudi njegov strankarski šef v SDS Janez Janša. Po njegovem je nov projekt »dobrodošla popestritev v slovenskem političnem prostoru«, ki je niti ne zavrača niti ne podpira. V drugi opozicijski stranki NSi pa poudarjajo, da se Logarjevega projekta ne bojijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh