Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mateja Logar o sproščanju ukrepov [VIDEO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 01. 02. 2022 / 16:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2022 / 16:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mateja Logar o sproščanju ukrepov [VIDEO]
FOTO: Pexels

Mateja Logar o sproščanju ukrepov [VIDEO]

V Sloveniji smo blizu vrha petega vala epidemije, vendar za zdaj še ne bo sproščanja omejitvenih ukrepov, je danes, 1. februarja, napovedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Na oddelku za intenzivno terapijo je stanje mirno 

Po besedah Mateje Logar se v bolnišnicah pretežno še vedno ukvarjajo z bolniki, ki imajo koronavirus kot primarno diagnozo, in bolnikih, pri katerih koronavirus odkrijejo ob prihodu v bolnišnico. »Od ponedeljka do danes se je število hospitaliziranih povečalo za skoraj 100,« je poudarila. 

Na oddelku za intenzivno terapijo je stanje razmeroma mirno, vendar Logarjeva opozarja, da – ko se bolnišnice začnejo polniti – ljudje prihajajo tudi na oddelek za intenzivno terapijo.


Nekatere države že opustile ukrepe

Nekatere evropske države so ukrepe že opustile, razmere pri nas pa tega zaenkrat še ne dovoljujejo. »Države, ki so opustile ukrepe, so dobro precepljene. V Veliki Britaniji in na Danskem je precepljenost skoraj 100-odstotna, sploh v skupinah, ki predstavljajo povečano verjetnost za težji potek bolezni,« je posebej poudarila. 

»Po najbolj optimističnih napovedih in po trenutnih številkah lahko upamo, da smo blizu vrha oziroma morda na vrhu,« je povedala Logarjeve in dodala, da se bomo pri nas »o sproščanju ukrepov lahko začeli pogovarjati čez štirinajst dni«.  

Države, ki so opustile ukrepe, so dobro precepljene.

Postopno sproščanje ukrepov 

Postopno sproščanje pomeni, da bi najprej sprostili ukrepe v tistih dejavnostih, kjer je najmanjše tveganje za poslabšanje epidemiološke situacije. Za zdaj pa ostaja v veljavi tudi pogoj PCT. 

Svetovalna skupina se po besedah Logarjeve namreč nagiba k postopnemu sproščanju ukrepov, saj lahko ob kakšnih velikih premikih ob slabi precepljenosti znova pride do poslabšanja. »Ko se bodo začele razmere umirjati, bomo predlagali drugačno izhodno strategijo, kot je v veljavi zdaj. Upamo, da ne bo še kakšnega dodatnega koronskega presenečenja in da bo naslednja različica še blažja.« 


Nalaganje
Nazaj na vrh