Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mati Terezija - duša, napolnjena s Kristusovo lučjo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 05. 09. 2014 / 08:34
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2019 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mati Terezija - duša, napolnjena s Kristusovo lučjo

Mati Terezija - duša, napolnjena s Kristusovo lučjo

Nocoj ob 17.30 bo v Ježici v Ljubljani molitveno srečanje z mašo, ki jo bo daroval novomašnik Rok Pogačnik.

Mati Terezija je gotovo dobrotnica, ki jo vsi poznamo in občudujemo, celo neverni. Ob njenem godu smo pripravili predstavitev knjig o tej dobrotnici, ki je Jezusov klic Pridi, bodi moja luč, sprejela in ga živela. Svoje življenje je posvetila pomoči revnim in je postala mnogim zgled, kako ravnati, da bi bil svet vsaj kanček lepši. Njeno življenje je navdihnilo tudi pisce, ki so nam poskušali približati njeno vodilo Daj prisrčno in brezplačno pomoč najrevnejšim! Rodila se je v Skopju leta 1910, umrla pa 5. septembra 1997 v Indiji. Ustanovila je red Misijonarke ljubezni – ljubezni, ki jo je vedno z veseljem delila. Leta 1979 je prejela Nobelovo nagrado za mir. Naslednje leto je obiskala Ljubljano in takrat si je nadškof Alojzij Šuštar zaželel, da bi misijonarke ljubezni oz. sestre matere Terezije delovale tudi v Sloveniji. Želja se mu je uresničila sedem let pozneje, na god fatimske Marije, 16. julija 1987, ko so se v stari mežnariji v župniji Ljubljana Ježica naselile prve štiri sestre in začele misijonsko poslanstvo.

Štiri redovnice različnih narodnosti obiskujejo ljudi na njihovem domu, v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih, na ulicah pa iščejo stike z brezdomci. Od leta 2006 imajo zavetišče za brezdomce, v katerem ti lahko prenočijo, zajtrkujejo in večerjajo. Preberite si več o njihovem delu in poslanstvu.




Ob godu matere Terezije bo v Ježici v Ljubljani ob 17.30 molitveno srečanje z mašo, ki jo bo daroval novomašnik Rok Pogačnik.

Založba Družina je od leta 2001 izdala več knjig. Tega leta je v zbirki Luč sveta izšel prevod knjige Sadovi ljubezni. Sama Mati Terezija ni v svojem življenju napisala nobene knjige, pogosto pa je pisala pisma, izpod njenega peresa pa so nastala tudi splošna navodila za misijonarski red. V knjigi Sadovi ljubezni so zbrane preproste misli, večinoma iz omenjenih navodil. »Mati Terezija je bila majhne postave, v veri trdna kakor skala, vedra v trpljenju, neutrudna v iskanju najpotrebnejših, nepopustljiva v izpovedovanju in življenju resnične ljubezni, svetilka sredi sveta, ki ga zatemnjuje nevera in pomanjkanje ljubezni: mati Terezija je bila duša, napolnjena s Kristusovo lučjo, vžgana z ljubeznijo do njega in goreča v eni sami želji, da bi tešila Jezusovo žejo po ljubezni in dušah,« je o njej zapisal dr. teologije Anton Štrukelj in prevajalec knjige Sadovi ljubezni.



Veliko zanimanja je med bralci vzbudil tudi prevod knjige Mati Terezija - Pridi, bodi moja luč Briana Kolodiejchuka, ki jo je založba Družina v sodelovanju z založbo Novi svet izdala leta 2010, ob stoletnici rojstva bl. matere Terezije, in je doživela tudi ponatis. V njej je po besedah Antona Štruklja »najpopolnejši in uradni življenjepis bl. matere Terezije«. Knjiga je nastala na prošnjo številnih ljudi, ki so ji bili blizu, so jo poznali, občudovali in ljubili, pa tudi tistih, ki so si želeli spoznati moč in ljubezen, njeno delovanje in življenjske preizkušnje. Skozi izbrane spise "svetnice iz Kalkute" lahko tako spoznamo, kaj je zaznamovalo njeno življenje in kako ji je uspelo ohraniti vedrino.

»Njegova pota so tako lepa. – Če pomislite, da se vsemogočni Bog sklanja tako globoko, da ljubi Vas in mene in naju uporabi – in da nam da občutek, da nas potrebuje. – Ko se staram, moje čudenje nad njegovo ponižnostjo bolj in bolj raste in ne ljubim ga zaradi tega, kar daje, marveč zaradi tega, kar je – Kruh Življenja – Lačni.«

»Moja ljubezen do Jezusa postaja vedno preprostejša in mislim, da tudi bolj osebna. – Kakor naši ubogi skušam tudi jaz sprejeti svojo revščino, da sem majhna, nemočna, nesposobna velike ljubezni…. Bog nas je ustvaril, da bi bili ljubljeni po njegovi ljubezni in ne, da bi bili uničeni po svojem sovraštvu.«

»Molite zame – kajti moje notranje življenje je vedno težje živeti. Biti zaljubljen in kljub temu ne ljubiti, živeti iz vere in kljub temu ne verovati. Izčrpati se in kljub temu biti v popolni temi. Molite zame… Božjo voljo sprejemam: ne v svojih občutkih, ampak s svojo voljo«


Leta 2013 pa je založba Družina izdala knjigo Kjer je ljubezen, tam je Bog, ki je nekakšno vodilo skozi življenje, saj predstavlja tisto, v kar je mati Terezija brezpogojno verjela in učila. mati Terezija v knjigi spregovori o temeljnih človekovih vprašanjih in svetuje, kako živeti, da bomo utrdili povezanost z Bogom in Jezusom ter okrepili ljubezen do svojih bližnjih. Dobrotnico in Nobelovo nagrajenko za mir tako spoznamo predvsem kot učiteljico in vodnico skozi življenje.





Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh