Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mati Terezija prihodnje leto svetnica?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 05. 2015 / 08:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mati Terezija prihodnje leto svetnica?

Francoska revija ugiba o morebitni kanonizaciji »matere ubogih« v svetem letu usmiljenja.
Mati Terezija iz Kalkute (1910-1997) bi bila lahko po ugibanjih francoske revije Nouvel Observateur prihodnje poletje razglašena za svetnico. V prispevku se avtor sklicuje na predsednika Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, nadškofa Rina Fisichello, ki naj bi med srečanjem s pristojnimi mesta Rim omenil, da bi do kanonizacije lahko prišlo 4. septembra 2016 v okviru svetega leta Božjega usmiljenja, ki ga je v začetku letošnjega leta razglasil papež Frančišek.



Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi zapis v francoski reviji komentira zgolj kot »delovno hipotezo«. Kot je pojasnil, je zaenkrat še prezgodaj, da bi lahko govorili o določenem terminu. Za to potrebni dekret sploh še ni bil objavljen, saj je postopek »še v teku«. Uradni program jubilejnega leta pa predvideva »spominsko slovesnost za blaženo mater Terezijo iz Kalkute«.

Redovna ustanoviteljica in dobitnica Nobelove nagrade za mir po svetu slovi kot »mati ubogih«. Rojena je bila kot Agnes Gonxha Bojaxhiu v današnjem Skopju, z osemnajstimi leti pa je vstopila v misijonski red, ki jo je kot učiteljico poslal v Kalkuto. Leta 1948 se je naselila v eni tamkajšnjih najrevnejših četrti, da bi živela skupaj z ubogimi. Že po letu dni je z mladimi domačinkami ustanovila lastno redovno skupnost, Misijonarke ljubezni. S svojimi domovi za najdenčke in prostori, kjer so brezdomci preživeli zadnje trenutke pred smrtjo, je zaslovela po vsej Indiji in tudi širom po svetu.

Za svoje življenjsko delo je prejela številne nagrade, med drugim tudi Nobelovo nagrado za mir leta 1979. Mati Terezija je v starosti 87 let umrla leta 1997 v Kalkuti. Že šest let po smrti, leta 2003, jo je papež Janez Pavel II. (1978-2005) v rekordno kratkem času razglasil za blaženo.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh