Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matične knjige koprskega škofijskega arhiva tudi na spletu

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 22. 05. 2022 / 10:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2022 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matične knjige koprskega škofijskega arhiva tudi na spletu
Vpogled v matične knjige koprske škofije prek spleta. FOTO: Ana Rupar

Matične knjige koprskega škofijskega arhiva tudi na spletu

Vpogled v prve krstne, poročne in mrliške knjige župnij koprske škofije je odslej na voljo tudi prek spleta. Z digitalizacijo matičnih knjig koprskega škofijskega arhiva so rodoslovni podatki zdaj še dostopnejši.

Matične knjige so na voljo na spletni povezavi Škofijskega arhiva Koper.  Trenutno so na voljo podatki za skupno 29 župnij, po abecednem redu od Ajdovščine do Fojane. Za župnijo Črniče so na razpolago matične knjige vse od leta 1597 pa do leta 1914.

Projekt zaživel po letih čakanja

Kot so napovedali na koprski škofiji, bodo seznam matičnih knjig na spletu ob zadostnih denarnih sredstvih širili. Tako bodo matične knjige, ki jih hranijo v škofijskem arhivu in katerih podatki so javno dostopni, po več letih čakanja končno objavljene na medmrežju, navaja STA.

Koprski škofijski arhiv sicer med drugim hrani tudi gradivo, ki je nastalo pri poslovanju nekdanjih apostolskih administratur na ozemlju današnje škofije, prepis inventarja gradiva, ki se nahaja v Trstu, spisovno gradivo dekanij in župnij, nastalo po letu 1945, osebno gradivo nekaterih duhovnikov, ki so delovali na ozemlju koprske škofije, gradivo, ki je nastalo pri poslovanju koprskega stolnega kapitlja ter kopije župnijskih kronik, izhaja iz spletne strani arhiva.

Matične knjige na spletu ljubljanske in moaribroske nadškofije

Vpogled v nekatere matične knjige prek spleta imata urejen tudi že Nadškofijski arhiv Ljubljana in Nadškofija Maribor. Po matičnih knjigah prek spleta lahko raziskujete TUKAJ

Digitalizacija matičnih knjig vsekakor olajša raziskovalno delo in omogoča dostopnješe rodoslovne podatke. 

Nalaganje
Nazaj na vrh