Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Učinkovitejši način učenja branja z novim eBralnikom

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 18. 05. 2022 / 09:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Učinkovitejši način učenja branja z novim eBralnikom
Kobi je učni pripomoček za učenje branja. FOTO: Facebook Kobi

Učinkovitejši način učenja branja z novim eBralnikom

Izšel je novi mobilni eBralnik imenovan Kobi 2.0, ki otrokom pomaga do tekočega branja in je v zadnjem letu doživel korenito prenovo. Kobi otroku ponuja besedilo z velikimi črkami, primernimi razmaki in ozadjem ter obarva samoglasnike.

Najbolj priljubljena funkcija je TAPTAP, v kateri Kobi otroku prebere besedo, pri kateri se mu je zataknilo ali pa besede ni prebral pravilno. »Nova aplikacija je izboljšana v vseh pogledih. Kobi ustvarjamo za zadovoljne bralce, tudi tiste, ki so še povsem na začetku. Veselje je najbolj pomembna sestavina za uspešno učenje,« je pojasnila vodja projekta Ursula Lavrenčič.

Na voljo 500 eKnjig v slovenskem in angleškem jeziku 

Ekipa je v zadnjem letu aplikacijo povečala nabor knjig v prenovljeni knjižnici. Na voljo je 500 eKnjig v slovenskem in angleškem jeziku. Uvedli so tudi sistem, ki otroku priporoča knjige glede na njegovo raven branja.  Ena izmed izboljšav vključuje tudi branje s »čudežnimi prstki«, ki poskrbi, da otrok ostane osredotočen več časa in se ne izgublja v besedilu. Tehnika barvanja črk pa otroku z vizualno podporo pomaga, da lažje veže zloge v daljše besede, so pojasnili v ekipi Kobi.

Kobi omogoča branje s »čudežnimi prstki«. FOTO: Posnetek zaslona/Facebook Kobi

Ustvarjalci eBralnika posebno pozornost namenjajo temu, da so zgodbe čim bolj zabavne in primerne dolžine glede ne starostno skupino otrok. Urejene so tudi po stopnjah zahtevnosti, aplikacija pa šteje prebrane besede in čas bralnega treninga.

Kobi ni le eBralnik, ampak tudi projekt

Aplikacije je dostopna preko Apple App Store, Google Play ali katerekoli druge trgovine oziroma platforme za distribucijo aplikacij, ki omejene vsebine ponuja brezplačno. Kobi je hkrati tudi projekt v katerem je nastala vrsta brezplačnih učnih gradiv, številna predavanja po spletu, pet tiskanih knjižic, pisateljski natečaj za osnovnošolce in celo igra za utrjevanje črk v navidezni resničnosti. 

FOTO: Facebook Kobi 

Posledice slabe pismenosti so izjemno hude

V zadnjem času stroka opozarja na slabo pismenost otrok. Posledice pripisujejo spremenjenemu načinu poučevanja v času epidemije, ki je še posebej vplivala na otroke, ki so imeli z učenjem branja večje težave. V to skupino spadajo otroci z disleksijo in otroci, ki jim težave pri učenju povzroča ADHD. 

K slabi pismenosti pripomore še sodoben način življenja, kjer otrokov svet zapolnjujejo neprestana informacijsko-komunikacijska sredstva. S takšnim načinom otroci zgubljajo voljo za branje in postajajo manj motivirani, so opozorili v ekipi Kobi.

Nalaganje
Nazaj na vrh