Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

MATIjA – telefon za vse odgovore starejših

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 03. 04. 2013 / 10:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

MATIjA – telefon za vse odgovore starejših

Telefonsko številko 080 10 10 je samo v marcu poklicalo več kot 400 starejših. Kdo je MATIjA?

Telefonsko številko 080 10 10 je samo v marcu poklicalo več kot 400 starejših. Kdo je MATIjA?

Suha južina, ki v kotu spleta mrežo? Ja, tudi temu pravimo matija, toda MATIjA je mreža organizacij, ki po telefonski številki 080 10 10 nudijo brezplačne informacije o dejavnostih različnih prostovoljnih organizacij ter pregled in kontakte izvajalcev pomoči ter storitev za starejše.

Starejši se velikokrat srečujejo s težavami, ko potrebujejo informacije, a ne vedo, na koga naj se obrnejo, da bodo do njih tudi prišli. Zdaj jim je na voljo platforma MATiJA oziroma kar telefonska številka, kjer lahko v pogovoru s telefonistom povprašajo skoraj po čemer koli in naročajo blago ali storitve. »Uporaba platforme je brezplačna in prinaša možnosti za bolj brezskrbno, samostojno in vitalno življenje ter podaljšuje bivanje v domačem okolju, hkrati pa prinaša tudi prihranke,« so zapisali na letaku za MATiJo.

»Mi lahko nekdo pokida sneg pred hišo?«

Nudijo informacije na primer informacije o zdravstvenih ustanovah, čakalnih vrstah pri specialistih, medicinsko-tehničnih pripomočkih, zdraviliščih, domovih za starejše, socialnih pravicah, humanitarni pomoči, aktivnostih in dogodkih. »Starejše največkrat zanima, kako bi prišli v domove za starejše, sprašujejo, kje lahko naročijo pomoč na domu, v gospodinjstvu, kje so dežurni zdravniki, kako bi si lahko doma preuredili kopalnico glede na specifične potrebe itd. Pozimi so na primer velikokrat spraševali, ali jim lahko pride kdo pokidat sneg pred hišo,« razloži Igor Drakulič iz podjetja CareDesign, ki so ga ustanovili kot družbeno odgovorno podjetje z namenom, da ustanovi platformo MATIjA.

Da se je za mrežo hitro izvedelo, ni dvoma – samo v marcu so imeli več kot 400 klicev, delujejo pa od decembra lani. Za mrežo starejši največkrat izvejo na centrih za socialno delo (Skupnost centrov za socialno delo je njihov vodilni partner), v domovih za upokojence, na občinah, v društvih in iz medijev. A ker dober glas seže v deveto vas, jih vedno večkrat pokličejo taki, ki so za mrežo izvedeli od prijateljev in znancev.

Muca za babico

Trenutno po Sloveniji predstavljajo platformo MATIjA na različnih dogodkih, lotevajo pa se že dveh novih projektov, s katerima želijo odgovarjati na potrebe starejših v sedanjem svetu. Prvi je akcija z naslovom Muca za babico, v kateri se povezujejo z društvi za zavržene živali: »Imamo društva z ogromnim številom zavrženih mačk, na drugi strani pa veliko starejših, ki si želijo imeti domačo žival. Tudi znanstveno je dokazan pozitiven učinek skrbi za domačo žival na počutje starejših. Želimo si, da bi društva dala na razpolago svoje mačke, hkrati pa bi starejše razbremenili s pojasnilom, da lahko žival tudi vrnejo, če ugotovijo, da zanjo ne zmorejo ustrezno skrbeti,« pojasni Drakulič.

Prostoferji – šoferji, ki imajo čas

Med starejšimi se je pokazala tudi velika potreba po prevozih. Kot je pojasnil Drakulič na predstavitvah platforme ljudje veliko povprašujejo po ponudnikih prevozov, saj so njihovi otroci večinoma v službah, taksiji pa so predragi. Z akcijo želijo povezati starejše med sabo, da bi si pomagali. Marsikdo med njimi ima namreč avto in še vozi, zato bi se lahko povezali, s tem okrepili socialno povezanost, hkrati pa se nameravajo povezati tudi s šolami varne vožnje, s čimer bi lahko povečali tudi varnost starejših v prometu.


Foto: arhiv Družine / A. V.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh