Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matjaž Jereb: »Pritisk na bolnišnice se stopnjuje«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 11. 2021 / 12:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matjaž Jereb: »Pritisk na bolnišnice se stopnjuje«
V torek so pristojni potrdili ob 10.571 PCR-testih potrdili 4481 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov znašal 42,4 odstotka. FOTO: Tatjana Splichal

Matjaž Jereb: »Pritisk na bolnišnice se stopnjuje«

Na današnji novinarski konferenci je Matjaž Jereb z Infekcijske klinike UKC Ljubljana dejal, da se pritisk na bolnišnice stopnjuje. Poudaril je, da če bi imeli višjo precepljenost, se danes ne bi soočali s takimi številkami.

V bolnišnicah se zdravi 889 covidnih bolnikov oziroma 15 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 191 oziroma dva manj. Bitko z boleznijo je izgubilo 20 ljudi.

Aktivno okuženih več kot 38 tisoč ljudi

Kot je povedal Jereb, se pritisk na bolnišnice stopnjuje. V državi imamo po njegovih besedah že več kot 38 tisoč aktivno okuženih, nekaj odstotkov od teh pa jih bo pozneje potrebovalo bolnišnično zdravljenje, kar lahko pomeni neobvladljive razmere. »Včerajšnja projekcija Instituta Jožef Stefan ni rožnata, v bolnišnicah se nam obeta več kot 1200 covid bolnikov, prek 250 na intenzivni negi. Ni problem v opremi, problem je v pomanjkanju ustreznega kadra.«

Država talec posameznikov

»Če bi imeli višjo precepljenost, se ne bi soočali s temi številkami, ki jih imamo danes. Celotna država je talec posameznikov, ki zaradi neutemeljenih razlogov niso opravili cepljenja in se ne držijo ukrepov,« je bil neposreden Jereb in dodal, da v UKC Ljubljana prevladujejo necepljeni. Na intenzivni negi je necepljenih skoraj 80 % posameznikov.

V UKC Ljubljana imajo hospitaliziranih 239 bolnikov, od tega 71 na intenzivni negi. Med hospitaliziranimi imajo pet porodnic in tri otroke (dva stara 11 mesecev in eden dve leti). V UKC Maribor je hospitaliziranih 133 pacientov, 33 jih potrebuje intenzivno terapijo.

Začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal

Na današnji novinarski konferenci je sodelovala tudi v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin, ki je povedala, da so tržni inšpektorji zaradi nepreverjanja pogoja PCT začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal. »V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, so bili tudi izdani 4 plačilni nalogi, vsi na bencinskih servisih, ker se ni preverjalo pogoja PCT pri strankah. V šestih primerih so inšpektorji z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, in sicer trem bencinskim črpalkam in trem trgovinam.

Nekateri lokali nočejo upoštevati ukrepov

Dr. Branko Podpečan z Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je dejal, da so doslej izrekli več glob v skupni višini 45 tisoč evrov. »Naš namen ni, da izrekamo te globe. Žal drugače pač ne gre, ker nekateri gostinski lokali nikakor nočejo upoštevati teh ukrepov. Imeli smo primer, ko poslovodja inšpektorju ni hotela pokazati dokazila o izpolnjevanju PCT zaposlenih. Izdana je bila globa.«

Nalaganje
Nazaj na vrh