Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matt Fradd pred nocojšnjim dogodkom: »Res mi bo v čast, da vas bom srečal«

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 12. 04. 2024 / 05:22
Oznake: Dogodek, Knjiga
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2024 / 21:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matt Fradd pred nocojšnjim dogodkom: »Res mi bo v čast, da vas bom srečal«
Matta Fradda in njegovo družino smo v Ljubljani sprejeli sodelavci Katoliške mladine in Družine. FOTO: Siniša Kanižaj

Matt Fradd pred nocojšnjim dogodkom: »Res mi bo v čast, da vas bom srečal«

Slovenijo je z družino obiskal katoliški apologet in govornik Matt Fradd. Nocoj bo priložnost, da se z njim srečamo v Ljubljani, kjer bo spregovoril o svojem spreobrnjenju in upanju ter odgovarjal na vprašanja poslušalcev. Kako se ima v Evropi in zakaj se veseli nocojšnjega dogodka?

Za en semester ste prišli v Avstrijo, zdaj pa praktično vsak vikend potujete po Evropi. Kako se imate, kako se počutite?

Počutim se zelo počaščenega. Takoj, ko smo prispeli v Avstrijo, kjer poučujem predmet iz filozofije (filozofijo človeške osebe), so nas zasula sporočila ljudi iz Evrope, ki so me vabili na gostovanja. Ženi sem rekel: »Če želiš, odgovori na ta sporočila. Lahko jim rečeš, da če lahko pokrijejo stroške naše poti in namestitve, z veseljem pridemo in lahko brezplačno pripravim govore.« Bili smo že na Irskem, prejšnji teden v Romuniji in zdaj v Sloveniji. Ljubljana je čudovito mesto, hvala, da ste nas sprejeli. Sledijo Švica, Nizozemska in še druge države – vsak teden gremo kam.

Ob Mattovem obisku Slovenije je pri založbi Družina izšla njegova knjiga Kje najti srečo?.

Že prej ste mi rekli, da vas to ne utruja. Kako pa so otroci?

Tudi oni zelo uživajo. Zelo radi imajo naš mali kraj v Avstriji (Gaming, op. a.), zato je nekako grenko-sladko oditi. Ampak kot družina se imamo zelo lepo.

Žena je vaša prva podpora, kajne? Konec koncev je prevzela vso organizacijo.

Moja žena je zelo dobra s podrobnostmi. Jaz se hitro izgubim v njih – ducat in več držav me hkrati prosi, naj počnem določene stvari na določene datume … To je preveč zame. Moja žena pa se z veseljem ukvarja s tem.

Če vplivam na ljudi, upam, da nanje vplivam tako, da zaradi tega ljubijo Kristusa in Katoliško Cerkev. FOTO: Siniša Kanižaj

Kaj je ključno sporočilo, ki ga želite prinesti Evropi?

Rekel bi, da je to preprosto evangeljsko sporočilo: Bog obstaja in te ljubi. Poslal je svojega Sina, da bi te rešil. Pokesati se moramo svojih grehov, ne iskati izgovorov zanje, in zaupati v dobrega Jezusa, ki je umrl in vstal od mrtvih, da bi nas rešil. In mu slediti z vsem srcem. Tako preprosto je.

Upam, da ne samo dajete … Je tu tudi kaj, kar vas nagovarja in bogati?

To je veselje. Obiskujemo čudovita mesta, srečujemo prijetne ljudi, z vami obedujemo in molimo … To mi ni niti malo v breme, ampak mi je res v veselje. V Ljubljani smo dobili tako lep apartma … Več, kot bi si lahko želeli. Vse te izkušnje nas bogatijo in nam omogočajo tudi prosti čas.

Skozi tebe in mene želi Kristus v temo tega sveta razliti svojo luč. FOTO: Siniša Kanižaj

Vaš podkast spremlja več kot pol milijona sledilcev. Se imate za vplivneža?

Vem, da ljudje veliko uporabljajo to besedo. Če vplivam na ljudi, upam, da nanje vplivam tako, da zaradi tega ljubijo Kristusa in Katoliško Cerkev, ampak o sebi ne razmišljam kot o vplivnežu. Iskreno, mislim, da so pravi vplivneži ljudje, ki jih intervjuvam. Kajti moj podkast se ne vrti okrog mene in mojih idej, ampak okrog dobrih, inteligentnih ljudi, ki jim zastavljam vprašanja.

Velika potrditev je, ko kdo reče: »Zaradi vašega podkasta sem se vrnil v Katoliško Cerkev,« ali »Bil sem ateist in sem se spreobrnil.«

Mislim, da Pints With Aquinas vpliva na ljudi. In velika potrditev je, ko kdo reče: »Zaradi vašega podkasta sem se vrnil v Katoliško Cerkev,« ali »Bil sem ateist in sem se spreobrnil.« To mi prinaša veliko zadovoljstvo.

FOTO: Siniša Kanižaj

Nocoj nas boste nagovorili v Šentvidu. Kaj lahko pričakujemo?

Lažni pritisk je, da moram nekako nekaj narediti. Danes sem v molitvi premišljeval, da smo oznanjevalci kot okna. Skozi nas – tebe in mene – želi Kristus v temo tega sveta razliti svojo luč. In vse, kar moramo narediti, je: mu ne biti na poti. Ne skrbimo, kako se počutimo, kesajmo se svojih grehov (tako rekoč »očistimo okna«) in nato preprosto zaupajmo, da bo Jezus ravnal tako, kot želi ravnati. Vem, da bo tako, zato me za nocoj sploh ne skrbi. Samo veselim se.

Brezplačne vstopnice za dogodek so na voljo na spletni strani Katoliške mladine.

Nagovor bo v dveh delih. V prvem delu bom govoril o svojem potovanju od agnosticizma in spoprijemanja z argumenti v prid ateizmu do vere v Boga. V drugem pa o tem, kako se osvoboditi od te »pokvarjene generacije« s tem, da vse svoje upanje položimo v Jezusa Kristusa. Zato pridite, počaščen bom, da se bom lahko srečal z vsakim, ki pride. Izjemno se mi zdi, da moj podkast poslušate celo v Sloveniji. Res mi bo v čast, da vas bom srečal.

Nalaganje
Nazaj na vrh