Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med bralci je nova številka Družine

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 01. 2014 / 12:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med bralci je nova številka Družine

Med bralci je nova številka Družine

V februarski številki priloge Naša družina se sprašujemo: Kaj s kulturo? In kaj z življenjem?

Med bralci je že 5. letošnja številka našega tednika, ki na naslovnici ponuja poročilo s slovesnosti ob sklenitvi molitvene osmine za edinost kristjanov. V tem duhu Marjan Pogačnik v svojem uvodniku predstavlja novega prvega škofa anglikanske Cerkve, primasa Justina Welbyja.

Druga stran ob 18. dnevu posvečenega življenja prinaša razmišljanja slovenskih redovnikov in redovnic, ki jih je v anketi zbrala Jana Podjavoršek. Osebnost tedna je s. Magdalena Cimerlajt, ki se posveča verouku otrok s posebnimi potrebami. Tadej Strehovec se v komentarju sprašuje, kdaj bomo dočakali »Vatikanski sporazum« v .2.0., v objektiv pa smo tokrat ujeli pisano množico mladih na odprtem dnevu v Želimljah.

Strani Cerkve po svetu poleg krajših agencijskih vesti prinašajo poročilo o sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov v Rimu in zapis o obisku francoskega predsednika Hollandea pri papežu Frančišku. Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik se je pred kratkim vrnil z gostovanja na Katoliški univerzi v Južni Koreji, p. Pedro Opeka pa nam v pismu z Madagaskarja predstavlja opravljena dela v letu 2013 in načrte za letošnje leto med »njegovimi« Malgaši.



Foto: Tatjana Splichal


V pogovoru tokrat predstavljamo akademskega slikarja Krištofa Zupeta, ki je Ksenji Hočevar zaupal, da »umetnosti brez duhovnosti ni«. Strani kristjanov v javnosti ponujajo zapis o srečanju katoliških časnikarjev, ki so na god sv. Frančiška Saleškega, svojega zavetnika, medse povabili p. Branka Cestnika in skupaj z njim razmišljali o resnicoljubnosti. Manica Ferenc na prepihu piše o zaupanju različnim avtoritetam.

Mladovalovci predstavljajo devetnajstletno Iris, ki že dve leti živi pri šolskih sestrah sv. Frančiška Kristusa Kralja in sporoča, da »v samostanu ples ni prepovedan«, p. Andraž Arko pa razmišlja o filmu, ki je nominiran kar za pet oskarjev, komični romantični drami z naslovom Ona.

Strani vere in kulture prinašajo poročilo s posveta o vlogi umetnosti v spravnem procesu, Bogomir Štefanič pa bralcem ponuja v premislek, kakšna je v očeh borčevskega predsednika »nepotvorjena resnica«. Na strani za življenje so dekleta v prispevku spodbujena k odločanju za naravoslovno-tehniške poklice.

Sredinska reportaža v novi številki našega tednika predstavlja župnijo Vodice »pod šmarnogorskim zvonom«, stran o domači Cerkvi pa je namenjena letošnjim redovnicam jubilantkam. Pred zaključkom božičnega časa predstavljamo še nekaj fotografij jaslic iz župnij po vsej Sloveniji.



Foto: Ivo Žajdela


Kulinarični utrinki so tokrat zimsko obarvani, glavna sestavina receptov je kisla repa. In čeprav zemljo te dni prekriva debela snežna odeja, navdušeni vrtičkarji že razmišljajo o oskrbi vrta – v pomoč jim bodo naši napotki. Radovednež v svojem prispevku predstavlja bralni stol »Beatnik«, ki ga izdeluje ljubljansko podjetje Donar.

Alojz Rebula se v credu sprašuje, ali je ekumenizem iluzija, kot podjetniki, ki »z Bogom začnejo vsako delo«, pa se predstavljajo Bidrovi iz Rečice ob Savinji, ki izdelujejo kmetijske stroje. Janez Gril nam preko svojih šal sporoča, da je »veselje znamenje veličine vere«.


V februarski številki priloge Naša družina se sprašujemo: Kaj s kulturo? Kaj z življenjem? O kulturi v uvodniku razmišlja tudi urednik priloge, Karlo Smodiš. Jana Podjavoršek je obiskala družino Curkovih s štirimi otroki, zakonca Mojca in Aleš pa sta bila ob rojstvu drugega soočena s težko preizkušnjo.

Naša fotografinja Tatjana Splichal je zadnji mesec v svoj objektiv med drugim ujela trikraljevske kolednike v slovenskem parlamentu, v pogovoru pa predstavljamo Jožeta Možino, ki se sprašuje, »kakšna je naša kultura srca«. Zakonci boste z zanimanjem prebrali prispevke o skupnem branju Svetega pisma, o spolni vzgoji mladostnikov, pa o tem, kaj nas ovira na poti do ljubeče povezanosti.

Kot možnost za družinski izlet predstavljamo planino Javornik, v izzivih sodobnega časa pa se sprašujemo, kako v družini živeti kulturo življenja. Zanimiv je prispevek o oblikovanju otrokovega glasbenega sveta. Mlade mamice bodo z veseljem prebrale zapisa o dojenju in poporodni depresiji, izvedeli pa bomo tudi, kako (pre)živeti brez TV in časopisov.

Zdravstveni nasveti nam bodo pomagali pri preprečevanju in odpravljanju zaprtja, zgodba pa nam bo razkrila, kdaj nasveti (ne zgolj zdravstveni) sploh zaležejo. K branju vabi tudi iskrivo dopisovanje očeta in hčerke, Gregorja in Kristine Čušin.


Prijazno povabljeni k branju!

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh