Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med dobrim in zlim

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 05. 2016 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med dobrim in zlim

Med dobrim in zlim

Na dan Slovenske vojske, 15. maja, je škof Glavan je ob somaševanju vojaškega vikarja Mateja Jakopiča vodil mašo.

Na dan Slovenske vojske (SV), 15. maja, je predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani ob somaševanju vojaškega vikarja Mateja Jakopiča vodil mašo. Skupaj s pripadniki Slovenske vojske, ki je hkrati praznovala 25. obletnico, so se Bogu zahvalili za samostojno domovino in njeno suverenost.

V uvodu se je predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Glavan zahvalil za državo Slovenijo, Slovensko vojsko, mir in razumevanje med narodi ter zaželel, »da bi bila naša vojska v povezavi z zavezništvom Nata simbol in garant naše
svobode in demokracije«.



Pri pridigi je zbrane nagovoril vojaški vikar Matej Jakopič. Spomnil je na besede s. papeža Janeza Pavla, ki je vojake označil za prve, ki v svetu čutijo razkrojevalne sile zla. »Vedel je, da vojaki vedno hodimo po robu med življenjem in smrtjo.« Dodal je, da so vojaki vedno na fronti med dobrim sv. Duhom in zlim duhom. Vojaki morajo zlu velikokrat gledati v oči.

Dan SV je letos sovpadel z binkoštmi. Vojaški vikar se je sprehodil po zgodovini od četa 33, ko so učenci prejeli darove sv. Duha, mimo svetovnih vojn v 20. stoletju in slovenske osamosvojitve do leta 2016, ki mu je pripisal dar strahu božjega. »Z negotovostjo zremo v prihodnost. Kaj vse še čaka našo generacijo?« se je spraševal in prosil sv. Duha in nebeškega Očeta, naj spremlja njihove korake pri modrih in razumnih odločitvah.

Dan Slovenske vojske se praznuje kot spomin na 15. maj 1991, ko se je v učnih centrih na Igu in v Pekrah začelo usposabljanje prvih 300 slovenskih vojaških nabornikov.
Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh