Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med dolenjskimi dijaki potrjenih 58 okužb

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 07. 2021 / 14:28
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 18:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med dolenjskimi dijaki potrjenih 58 okužb
Danes se iz Španije vrača nova skupina. FOTO: Pexels

Med dolenjskimi dijaki potrjenih 58 okužb

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pri 58 dolenjskih dijakih, ki so se v soboto vrnili z maturantskega izleta v Španiji, potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Vseh 334 dijakov, ki so se vrnili z Iberskega polotoka, je v karanteni. Ali so okuženi z različico delta, za zdaj še ni znano, je v izjavi za medije povedala epidemiologinja Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zboli lahko še kdo

Dijaki in nekaj spremljevalcev so se iz španskega letovišča Lloret de Mar vrnili v soboto. NIJZ je z dolenjske območne enote dobil obvestilo, da jih je bilo nekaj pozitivnih na hitrih testih. Rezultate so nato preverili še s PCR testi in do zdaj potrdili skupno 58 okužb. Grilčeva je ob tem po poročanju STA opozorila, da lahko zboli še kdo. NIJZ je vse dijake napotil v karanteno.

Okuženi tudi z različico delta?

Rezultati analize, ki bi pokazali, ali je kdo od dijakov okužen s koronavirusno različico delta, še niso znani, jih pa lahko pričakujemo v prihodnjih dneh, pravi Grilčeva. Obstaja pa verjetnost, da gre ravno za to različico, ki je v Španiji precej prisotna. Porast okužb v Sloveniji je sicer po oceni NIJZ možno pripisati prav tej skupini.

Povprečje okužb pri nas v zadnjih sedmih dneh znaša 37,1. FOTO: Pexels

Vrača se nova skupina z Gorenjske

Kot poroča STA, se danes iz Španije v Slovenijo vrača nova skupina dijakov, in sicer z Gorenjske. Kot pravijo na NIJZ, naj bi 231 udeležencev večer pred odhodom opravilo test, vsi pa so bili negativni. 87 jih testiranja ni opravilo.

Včeraj 68 okužb

Po podatkih covid sledilnika je bilo pri nas včeraj potrjenih 68 okužb, kar je štiri odstotke vseh testov. Povprečje okužb zadnjih sedmih dni znaša 37,1. Hospitaliziranih je bilo 47 bolnikov, od tega jih je bilo 10 na intenzivni terapiji.

Spremembe za osebe, ki se vračajo z območij na rdečem seznamu

Vlada je na današnji seji podaljšala večino odlokov v povezavi s COVID -19, z novim odlokom pa je spremenila pogoje za vstop v državo. Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike, so povedali na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19. Enako velja za tiste, ki prihajajo z območja na temno rdečem seznamu. Pristojno bodo pri tem upoštevali tudi digitalno covidno potrdilo EU ali tretje države. 

Še naprej pa je obvezna 10-dnevna karantena za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo v državo z območja na rdečem seznamu.

Podaljšanje protikoronskih ukrepov

Vlada je danes prav tako odločila, da se do 18. julija podaljšajo obstoječi protikoronski ukrepi, ki veljajo v trgovinah, v kulturnih ustanovah in prireditvah, v verskih objektih in prireditvah, na področju zbiranja ljudi, pri šolah vožnje, pri javnem prevozu in pri obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.



Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh