Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med finalisti za saharova tudi mosulski nadškof

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 10. 2020 / 16:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2020 / 16:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med finalisti za saharova tudi mosulski nadškof

Med finalisti za saharova tudi mosulski nadškof

Prestižno nagrado borcem za človekove pravice bo Evropski parlament podelil 16. decembra.

Najeeb Moussa Michaeel je zagotovil evakuacijo kristjanov in zaščito rokopisov ob ofenzivi islamskih skrajnežev na Mosul. FOTO: splet


Med tremi finalisti za nagrado saharov, ki jo Evropski parlament podeljuje borcem za človekove pravice in svobodo govora, je tudi 65-letni iraški pater dominikanec Najeeb Moussa Michaeel, ki so ga v začetku lanskega leta umestili za novega kaldejsko-katoliškega nadškofa v Mosulu, mestu, ki je veljalo kot zadnja utrdba samooklicane Islamske države v Iraku.

Zaščitil 800 starodavnih rokopisov

Msgr. Najeeb Moussa Michaeel je ob ofenzivi islamskih skrajnežev – ti so v mestu vladali med letoma 2014 in 2017 – zagotovil evakuacijo tamkajšnjih kristjanov, Sirijcev in Kaldejcev v iraški Kurdistan oziroma tamkajšnje središče Erbil. Obenem je poskrbel za zaščito več kot 800 starodavnih zgodovinskih rokopisov iz obdobja med 13. in 19. stoletjem, ki so bili pozneje digitalizirani in razstavljeni v Franciji in Italiji.

Neumorni branitelj kristjanov v Iraku

Najeeb Moussa Michaeel je skupno od leta 1990 poskrbel za zaščito še 8000 drugih rokopisov in 35.000 cerkvenih dokumentov v Iraku. »Odlično priložnost imamo nagrado podeliti pogumni osebi, neumornemu branitelju kristjanov v Iraku, in izpostaviti trud duhovnika, ki se je uprl barbarstvu in rešil rokopise neprecenljive vrednosti,« je v imenu predlagateljev poudaril Nicolas Bay.

Nagrajenec bo znan prihodnji četrtek

Dobitnika letošnje nagrade saharov, ki jo – v čast sovjetskemu fiziku in političnemu disidentu Andreju Saharovu – podeljujejo od leta 1988 (tedaj sta si jo prislužila Nelson Mandela in posmrtno sovjetski oporečnik Anatolij Marčenko), bodo izbrali prihodnji četrtek, 22. oktobra, podelili pa na slovesnosti v evropskem parlamentu 16. decembra.

Kdo po Ilhamu Tohtiju?

Finalista sta ob Najeebu Moussi Michaeelu še okoljska aktivistična skupina Guapinol in (posmrtno) Berta Caceres iz Hondurasa ter beloruska demokratična opozicija na čelu s Svetlano Tihanovsko, poraženo protikandidatko Aleksandra Lukašenka na nedavnih predsedniških volitvah. Lani je nagrado saharov prejel zaprti ujgurski aktivist in nekdanji profesor ekonomije Ilham Tohti.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh