Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med hospitaliziranimi malo cepljenih

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 08. 2021 / 17:41
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 17:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med hospitaliziranimi malo cepljenih
FOTO: Tatjana Splichal

Med hospitaliziranimi malo cepljenih

Kot je v popoldanski izjavi za medije dejala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, ima večina cepljenih bolnikov, ki se v bolnišnici zdravijo zaradi okužbe s covidom-19, pridružene bolezni.

Stanje na ljubljanski infekcijski kliniki je za zdaj stabilno. Ker sta v ponedeljek covidna oddelka zopet odprli Splošna bolnišnica Celje in Klinika Golnik, se je nekoliko zmanjšal pritisk na Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, navaja STA.

Povprečna starost bolnikov 64 let

Velikih razlik v poteku bolezni pri različici delta glede na prejšnje ni, nekateri bolniki pa po preboleli bolezni poročajo o težavah s sluhom, je dodala.

Povprečna starost bolnikov je okoli 64 let. Bolniki v intenzivni terapiji pa so nekoliko starejši od teh na navadnih oddelkih. (Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike)

Imajo tudi bolnike, ki so mlajši od 50 let, zdravijo pa tudi dojenčka in njegovo mamo. Pojasnila je še, da so med hospitaliziranimi cepljenimi bolniki večinoma bolniki, ki prejemajo kemoterapijo ali biološka zdravila. Številni od njih protiteles sploh ne razvijejo, ne glede na to, ali se okužijo ali pa cepijo.

Težave s kadrom

Predstojnica infekcijske klinike opozarja, da veliko težavo predstavlja kader. Medicinske sestre potrebujejo izobraževanje, ki je dolgotrajno, drugi pa odhajajo tudi zato, ker najdejo delovno mesto bližje domu.

Povprečna medicinska sestra na kliniki za infekcijske bolezni je delala tudi po tri vikende na mesec, imajo tudi več kot osem nočnih izmen. (Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike)

Minister Poklukar: Zdravstveni delavci so izčrpani

Zdravstveni minister Janez Poklukar je ob današnjem obisku Celja in Šmarja pri Jelšah dejal:  "Ključno se je zavedati, da zdravstvo ni neskončno, saj imajo prebivalci Slovenije poleg covida-19 še vedno tudi vse druge bolezni. Brez skupnega napora za ohranitev normalne dostopnosti zdravstvenih storitev se lahko čakalne vrste še podaljšajo. Zdravstveni delavci še vedno z entuziazmom stopajo v četrti val, a močno izčrpani.«

Okuženih že 97 maturantov

Medtem narašča tudi število okuženih maturantov, ki so se vrnili z maturantskega izletu na Krfu v Grčiji. Kot je za STA pojasnil direktor NIJZ, se je s koronavirusom doslej okužilo že 97 maturantov, ki so se udeležili maturantskega izleta, od tega 88 iz prve skupine, ki se je v Slovenijo vrnila prejšnji teden, devet pa iz druge skupine, ki se je v domovino vračala v zadnjih dneh.

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh